Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Aktivistica se na Fox Newsu pojavila s hidžabom u bojama američke zastave

hidzab americka zastava

Prva muslimanka sa hidžabom u bojama američke zastave pojavila se na televiziji u SAD-u i to u emisiji “Fox Newsa” koju vodi republikanska superzvijezde Megyn Kelly. Zove se Saba Ahmed i osnivačica je Republikanske muslimanske koalicije.

U programu je Ahmedova branila pravo muslimana na molitvu u sučeljavanju sa portparolkom Donalda Trumpa, potencijalnog republikanskog predsjedničkog kandidata. Trump je nakon terorističkih napada u Parizu izjavio da bi “ozbiljno razmislio” o zatvaranju džamija u SAD-u.

Kellyjeva je je zato u emisiju, pored Ahmedove, pozvala i Trumpovu portparolku Katrinu Pierson koja je krenula sa nabrajanjem svih terorista koji su muslimani.

– Čak i stručnjaci poput Endrjua Mekartija rekli su da džamije postaju legla političke aktivnosti, više nego vjerske aktivnosti – rekla je voditeljka na to i značajno pogledala američku muslimanku.

Ahmedova je na to prilično mirno reagovala.

– Megyn, mi idemo u džamiju da se molimo – glasio je odgovor muslimanke ogrnute hidžabom u bojama američke zastave.

Ona je dodala da se ovom pričom ugrožava ustavno pravo američkih muslimana na molitvu i slobodu vjere. Za odluku da se u emisiji pojavi u krajnje neuobičajenom hidžabu, kasnije je kazala da je donijeta u posljednjem času i da ju je u to ubijedila ekipa “Fox Newsa”.

Ona je prvobitno planirala da samo prekrije glavu ljubičastom maramom.

– Razlog zašto sam to uradila jeste želja da pokažem da ima američkih muslimana koji su patriote i da samo želimo da živimo u miru – navela je Ahmedova.