Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Strahovita ofanziva

Aćimović za Fokus o Ukrajini: Ovo niko nije očekivao, Rusi su zbunjeni

zarobljeni ruski vojnici
FOTO: AFU
Stotine ruskih vojnika se predalo Ukrajincima

Osim početnog ignorisanja i umanjivanja značaja cijele operacije koja se dešava na istoku Rusije, čini se da se u posljednjih nekoliko dana “uozbiljilo” rusko vodstvo, koje prijeti žestokom odmazdom za upad u Rusiju, prvim takvim od Drugog svjetskog rata.

I dalje traje ofanziva ukrajinske vojske u regiji Kursk u Rusiji i čini se da neće stati tako skoro. Prema najnovijim informacijama, ukrajinska vojska kontroliše 74 naselja površine oko hiljadu kvadratnih kilometara, a stotine ruskih vojnika se predalo u posljednjih nekoliko dana.

Dok cijeli svijet sa velikim zanimanjem gleda na ovu ofanzivu, zvanični Kremlj reagira pomalo zbunjeno i tromo.

Tromo i zbunjeno

Osim početnog ignorisanja i umanjivanja značaja cijele operacije koja se dešava na istoku Rusije, čini se da se u posljednjih nekoliko dana “uozbiljilo” rusko vodstvo, koje prijeti žestokom odmazdom za upad u Rusiju, prvim takvim od Drugog svjetskog rata.

O cijeloj ovoj problematici i potezima koje povlači ukrajinska vojska razgovarali smo s bivšim diplomatom Draškom Aćimovićem.

draško aćimović
FOTO: Screenshot
Draško Aćimović

Aćimović je za Fokus kazao da ovu ofanzivu Ukrajine niko nije očekivao.

“Ovo je jedan izuzetno odrađen manevar, ali me začuđuje da ruske obavještajne službe nisu imale podatke, jer se ipak radi o velikom broju vojnika. Cijela situacija je prilično zbunjujuća. Sve je obavijeno velom tajno, a strateški je i razumljivo što je ukrajinska vojska ušla u taj dio Rusije, jer je tu centar za gas i kontrolu. Sada mogu utjecati na mnoge procese koji su vezani za isporuku gasa”, govori nam Aćimović.

Žestoka osveta

Mnogi smatraju da je ova akcija Kijeva šahovski potez, kojim žele imati što bolju poziciju za eventualne pregovore koji bi trebali doći. Naš sagovornik ipak se ne slaže sa tom konstatacijom.

“Ono što je interesantno, gledajući ruska sredstva informisanja, oni su pokušali to sakriju na sve moguće načine. Mislim da je to jedan dokaz da je njih ovo sve zbunilo. Ne mislim da je to vezano za pregovore, jer vidimo da je sada Rusija apsolutno prekinula bilo kakve pregovore, jer realno ti razgovori se vode mimo javnosti. Nagovijestili su da će se osvetiti, a kako će to izgledati to se ne zna. Jučer smo imali situaciju da je Vladimir Putin prijetio zemljama NATO-a, očekuje se odmazda na Kijev, tako da je vrlo teško prognozirati šta je krajnji cilj operacije”, dodaje naš sagovornik i zaključuje:

“Odgovor Rusije, barem ono kako se nagovještava, jeste da će biti izuzetno raketiranje Kijeva i Lavova. Ono što je jasno jeste da ovo ide u dalju eskalaciju”.