Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

euro 2024

Francuzi do polufinala bez gola iz igre, savladali su Portugal nakon penala

Foto: Pixsell

Francuzi su do polufinala stigli bez gola iz igre. Tamo će se obračunati sa Španije u utorak od 21 sat

ReorezentacijaFrancuske je pobijedila Portugal na penale u četvrtfinalu Europskog prvenstva. Utakmica je u regularnom vremenu završila bez pogodaka, kao i u pola sata produžetaka. U raspucavanju s bijele tačke Francuska je pobijedila rezultatom 5:3. U polufinalu ih čeka Španija, koja je u produžecima bila bolja od Njemačke rezultatom 2:1.

Francuski selektor Didier Deschamps morao je napraviti male promjene u prvom sastavu. Umjesto kartoniranog Adriena Rabiota stavio je Eduarda Camavingu. Umjesto centarfora Marcusa Thurama ubacio je Randala Kolo Muanija. U prvom dijelu nismo vidjeli puno napadačke kreacije.

Francuzi bez gola iz igre

Obje ekipe su se više fokusirale na to da ne prime gol, nego da ga zabiju. Nije u prvih 45 minuta bilo nekih velikih šansi, sve se svelo na pokušaje iz daljine te centaršuteve, koji su odbijeni. Stoperi obje ekipe bili su odlični. S jedne strane Pepe i Ruben Dias, a s druge William Saliba i Dayot Upamecano bili su uvijek na pravoj poziciji.

U drugom poluvremenu bilo je nešto više akcije, no ne i pogodaka. Obje ekipe promašile su po dvije velike prilike. Za Portugal su pucali Bruno Fernandes i Vitinha, no sjajno je branio Mike Maignan. S druge strane su velike šanse promašili Randal Kolo Muani i Eduardo Camavinga. Zanimljivo, sve su se te šanse dogodile od 60. do 70. minute. Nakon toga je ritam pao i utakmica je ušla u produžetke.

Kako nije bilo pogodaka ni u produžecima, pobjednik je odlučen s bijele tačke. Za Francusku su pogađali Dembele, Fofana, Barcola, Kounde i Hernandez, a za Portugal Ronaldo, Silva i Mendes. Jedini koji je promašio, odnosno pogodio stativu, bio je Joao Felix. Francuzi su tako do polufinala stigli bez gola iz igre. Tamo će se obračunati sa Španije u utorak od 21 sat.