Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Kome je odata počast?

Delegacija EU u BiH se oglasila nakon kritika o odavanju počasti u Bratuncu

delegacija eu u bih bratunac
Foto: X/ EU in Bosnia and Herzegovina

Reagirali su Majke Srebrenice i Emir Suljagić, tvrde da su se poklonili vojnicima RS-a. Delegacija EU: Počast smo odali isključivo nevinim žrtvama

Nakon što je otpravnik poslova Delegacije EU u BiH Adebayo Babajide jučer u Bratuncu posjetio groblje gdje je odao počast na ovoj lokaciji, uslijedilo je mnoštvo reakcija, između ostalog u kojima su iznesene kritike na račun Delegacije EU zbog “odavanja počasti vojnicima Vojske RS-a”.

Između ostalih, reagirali su i Udruženja žrtava i svjedoka genocida, udruženja Pokret “Majke enklave Srebrenica i Žepa”, “Žene Podrinja”, kao i Udruženja Majke Srebrenice i Žene Srebrenice koja su uputili otvoreno pismo Delegaciji EU u BiH.

Između ostalog su naveli kako “nije isto doći odati počast žrtvama genocida, a zatim odati počast onima koji su počinili genocide”, te su tražili izvinjenje zbog ovog čina uz poruku da “vaši postupci pokazuju nedostatak empatije i razumijevanja za bol preživjelih”.

Također, reagirao je i direktor Memorijalnog centra Potočari Emir Suljagić poručivši da je krajnje šokiran ovim postupkom.

Danas su se zbog svega ovoga oglasili iz Delegacije EU u BiH.

Istaknuli su da je ured Delegacije EU u BiH zajedno sa diplomatama zemalja članica EU jučer je odala počast nevinim civilnim žrtvama ubijenim na području Birača u okolini Bratunca u periodu od 1992. do 1995. godine.

-Počast smo odali isključivo nevinim civilnim žrtvama. Nedvosmisleno osuđujemo počinioce svih zločina. Međunarodni i domaći sudovi su iscrpno razmatrali dešavanja tokom rata od 1992. do 1995. godine, te nesporno utvrdili prirodu počinjenih zločina u sudskim presudama, uključujući genocid u Srebrenici – saopćili su.

Kako su naveli, tokom rata od 1992. do 1995. godine širom Bosne i Hercegovine ubijen je veliki broj nevinih civilnih žrtava.

-Važno je sjećati se svih tih žrtava. Svaka od tih žrtava ima svoje najmilije koji čuvaju sjećanje na njih i oplakuju ih. Vijenac je položen njima u spomen. Groblje u Bratuncu na kojem je položen vijenac je mjesno gradsko groblje, gdje su ukopane i nevine civilne žrtve iz rata od 1992. do 1995. godine. Neistinite su tvrdnje da se radi o vojničkom groblju ili da su tu ukopani isključivo poginuli vojnici. Jedina namjera sa polaganjem vijenca u Bratuncu nam je bila da iskažemo empatiju, poštovanje i razumijevanje za stradanja svih nevinih civilnih žrtava – istaknuli su iz Delegacije EU u BiH.