Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

težak zločin

Žrtve, ubica i motiv: Šta sve znamo do sada o trostrukom ubistvu u Sanskom Mostu

sanski most zlocin
Foto: Pixsell/Društvene mreže

Adnan Habibija, ministar unutrašnjih poslova USK, kazao je da se radi o izoliranom slučaju koji je završio tragučno te da je potrebno raditi na institucionalnom nivou da se oni ne ponavljaju

Tri osobe ubijene su u srijedu u pucnjavi u srednjoškolskom centru u Sanskom Mostu dok je napadač, pri pokušaju samoubistva, teško povrijeđen.

Napadač je pucao iz automatske puške na tri uposlenika Gimnazije, a ubijeni su direktor, sekretarica i profesorica engleskog jezika, potvrdio je ranije za Fokus Adnan Beganović, glasnogovornik policije Unsko-sanskog kantona.

Ubijeni su direktor škole i SDP-ov vijećnik u Sanskom Mostu Nijaz Halilović, profesorica engleskog jezika Gordana Midžan i školska sekretarica Nisveta Kljunić.

Žrtve: Nijaz Halilović i Gordana Midžan

Osumnjičeni za ubistva je 68-godišnji Mehemed Vukalić, koji je uposlenik srednjoškolskog centra u Sanskom Mostu. Vukalić je bilo zaposlen na poziciji čistača koji je, navodno, bio nezadovoljan takvom svojom pozicijom. On je, kako se saznaje, prije ovog zločina razgovarao sa direktorom o ovom disciplinskom postupku koji se vodio.

Navodno, povod ovog disciplinskog postupka je bilo neizvršavanje redovnih obaveza počinioca ovog zločina. Kako se nezvanično saznaje, on se nije redovno odazivao na svoje radne zadatke niti je radno vrijeme provodio na svom radnom mjestu.

Vukalić već izvjesno vrijeme imao nesuglasice sa rukovodstvom škole te se ranije žalio na diskriminaciju.

Ubica Mehmed Vukalić

Protiv njega je, mada još nije potvrđeno, vođen disciplinski postupak i jutros je, prema nezvaničnim informacijama, išao ciljano i tražio ljude koji su bili u tim disciplinskim komisijama i pucao po njima.

Napadač je prebačen u Univerzitetsko-klinički centar (UKC) Banja Luka, iz koga su naveli da je dovezen sa prostrelnom ranom grudnog koša.

Zločin se dogodio ujutro

-Pacijent je svjestan i trenutno su dijagnostičke procedure u toku, te je planiran operativni zahvat. Sve dalje prognoze su krajnje preuranjene, naveli su iz UKC-a RS.

Policiji u Sanskom Mostu je trostruko ubistvo u srednjoj školi prijavljeno nešto iza deset sati, a kako je rečeno na vanrednoj konferenciji za novinare, motivi napada za sada ne mogu biti otkriveni.

Adnan Habibija, ministar unutrašnjih poslova USK, kazao je da se radi o izoliranom slučaju koji je završio tragučno te da je potrebno raditi na institucionalnom nivou da se oni ne ponavljaju.

-Nećemo dozvoliti da se ovo dešava u budućnosti. Nažalost, nekad ne možemo predvidjeti neke stvari, ali imamo odgvoornost da preventivno djelujemo, kazao je Habibija.

Kako je kazao Denis Osmankić, kantonalni ministar obrazovanja, u četvrtak će biti donesena odluka hoće li, zbog trostrukog ubistva, biti odgođen početak nove školske godine.

Crni dan za Sanski Most

Povodom trostrukog ubistva koje je potreslo cijeli Unsko-sanski kanton, Ministarstvo unutrašnjih poslova USK (MUPUSK) danas je održalo pres- konferenciju ispred zgrade Policijske stanice Sanski Most, na kojoj su obratili premijer Unsko-sanskog kantona Nijaz Hušić, kantonalni ministar unutrašnjih poslova Adnan Habibija i ministar obrazovanja Denis Osmankić.

Foto: RTV Sana

Premijer Nijaz Hušić izrazio je duboku tugu i šok zbog ovog događaja, naglašavajući kako je ovo crni dan za Sanski Most, grad poznat po miru i skladnom životu svojih građana.

-Za sve nas koji poznajemo ljude u Sanskom Mostu, znamo da je ovo nesvakidašnji događaj za ovu sredinu. Ovom prilikom izražavam saučešće porodicama osoba koje su danas izgubile život. Vjerujemo da će istražne radnje koje se provode ovdje rasvijetliti sve ono što se dešavalo u ovoj školi – kazao je premijer USK.

Građani u šoku

Načelnik Općine Sanski Most Faris Hasanbegović također je istakao kako su građani u šoku i nevjerici zbog ovog stravičnog čina.

-Ovo nije nešto na što smo mi navikli, ovo je jedan izdvojen slučaj i ne postoje riječi opravdanja za ovakav čin. Nadamo se i vjerujemo da će MUPUSK vrlo brzo zaključiti činjenično stanje. Apelujem na građane da nikada ne smiju uzimati zakon u svoje ruke, čak i kada dođe do nepravde, te da se oslanjamo na pravosudne institucije u BiH. Za porodice nema riječi kojima bismo olakšali njihovu tragediju i ovaj dan – rekao je Hasanbegović.

Foto: Fena
Press u Sanskom Mosti

Ministar obrazovanja USK Denis Osmankić izrazio je saučešće porodicama stradalih i naglasio da će to ministarstvo pružiti svu potrebnu pomoć porodicama i institucijama koje su uključene u slučaj.

Ministar unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona Adnan Habibija nazvao je današnji dan crnim za kanton, te je pozvao građane na smirenost, naglašavajući da policija drži situaciju pod kontrolom.

-Pozivam sve građane na smirenost, policija je tu i drži sve pod kontrolom tako da nema potrebe za strahom. Ovo je jedan izolirani slučaj koji je završio tragično. Nećemo dozvoliti da se ovakvo nešto dešava u budućnosti i učinit ćemo sve da preventivno djelujemo, kazao je Habibija.

Koristio automatsko oružje

Amel Kozlica, direktor Uprave policije, iznio je detalje tragičnog događaja.

Ubistvo se dogodilo u 10:06 sati u prostorijama Gimnazije, a nakon počinjenja trostrukog ubistva, počinilac je pokušao izvršiti samoubistvo, ali je spriječen i pružena mu je medicinska pomoć te se trenutno nalazi na hospitalizaciji.

-U toku je vršenje uviđajnih radnji i kriminalističko istraživanje koje će rasvijetliti motive ovog događaja. U cilju istrage, trenutno nećemo izlaziti s detaljima u javnost. Mogu potvrditi da se radi o automatskom oružju koje nije vidno bilo unešeno u prostorije škole te je isto upotrebljeno za počinjenje trostrukog ubistva, pojasnio je Kozlica.

Foto: Fena
Press u Sanskom Mostu

Prema njegovim riječima, u trenutku ubistva, u školi je bilo učenika. No, Kozlica nije mogao kazati da li je u prostoriji, u kojoj su bili ubijeni, bilo još osoba.

Ovaj tragični događaj duboko je potresao Sanski Most, ali i cijelu regiju, ostavljajući građane u šoku i nevjerici. Vlada Unsko-sanskog kantona, zajedno s policijskim snagama, obećala je da će poduzeti sve mjere kako bi spriječili slične događaje u budućnosti, dok porodicama stradalih ostaje jedino neizreciva tuga zbog gubitka svojih najmilijih.