Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Akcija "Rapid"

U stanu u Sarajevu pronađeno više od 70 kilograma droge. Poznato ko je uhapšen

Foto: FUP

Kako se saznaje, pronađeno je oko 74 kilograma droge amfetamin – spid. Ovo je najveća zapljena narkotika u posljednjih nekoliko godina

U sklopu akcije kodnog naziva “Rapid” pripadnici Federalne uprave policije su pod nadzorom postupajuće tužiteljice, slobode lišili četiri osobe zbog krivičnog djela nedozvoljena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga.

Kod osumnjičenih je prilikom pretresa stana u Sarajevu pronađeno oko 70 kilograma droge amfetamin, saopćeno je iz Tužilaštva KS.

Kako se saznaje, pronađeno je oko 74 kilograma droge amfetamin – spid. Ovo je najveća zapljena narkotika u posljednjih nekoliko godina.

“Nakon višemjesečne istrage i provođenja posebnih istražnih radnji, po nalogu i pod nadzorom postupajuće tužiteljice Odjela za opći kriminal, jučer u popodnevnim satima započela je realizacija akcije kodnog naziva ‘Rapid’”, saopćeno je ranije iz Tužičaštva KS.

Kako javlja Avaz, uhapšeni su Maid Maškić, Adnan Vuk i još dvije osobe.

Oglasio se FUP

Policijski službenici Federalne uprave policije, Odjeljenja za borbu protiv zloupotrebe droga su 25. i 26. juna u sklopu višemjesečne istrage kodnog naziva „Rapid“ poduzimali mjere i radnje iz svoje nadležnosti na području Sarajeva, Istočnog Sarajeva i Konjica s ciljem sprečavanja proizvodnje i stavljanja u promet opojne droge. Pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo, a po Naredbama Kantonalnog suda u Sarajevu izvršeno je više pretresa lica, objekata i motornih vozila, a vezano za dokumentovanje krivičnog djela „Neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga“ , saopćeno je iz Federalne uprave policije.

U sklopu navedenih aktivnosti, slobode su lišena lica inicijala A.V, (1991) iz Sarajeva, M.M. (1996) iz Sarajeva, O.Č (1992) iz Konjica i Z.N. (1984) iz Istočnog Sarajeva, zbog postojanja osnova sumnje u izvršenje navedenog krivičng djela, kojom prilikom je pronađeno i privremeno oduzeto cca sedamdesetčetiri (74) kilograma opojne droge Amfetamin, cca dvanaest (12) litara Amfetaminskog ulja, cca jedan (1) kilogram Amfetamin crystal-ice, devet (9) pvc pakovanja sa više stotina tableta (ectasy), vatreno oružje i municija, više telefonskih aparata i SIM kartica, vaga za precizno vaganje, folije i drugi pribor za proizvodnju i pakovanje opojne droge. U predhodnom periodu kod saradnika predmetne organizovane kriminalne grupe pronađeno je i privremeno oduzeto cca osam (8) kilograma opojne droge Amfetamin.

Navedene osobe se sumnjiče da su na području Kantona Sarajevo, Srednjobosanskog kantona, Zeničko-Dobojskog kantona i Hercegovačko-neretvanskog kantona, neovlašteno proizvodili i nabavljali opojnu drogu Amfetamin koju su u iznamljenom stanu proizvodili, pripremali i pakovali radi daljnjeg stavljanja u promet trećim licima, te su prilikom pretresanja pronađeni i drugi predmeti koji potiču ili se dovode u vezu sa predmetnim krivičnim djelom.

Predmetne osobe su kriminalistički obrađene i predate u daljnju nadležnost Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo, koje će odlučivati o daljnjem statusu, saopćeno je.