Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

ubistvo žene u sarajevu

Tužilaštvo: Moguće da Mirza Duran nije ubistvo počinio sam; Advokat: On se ničeg ne sjeća

Foto: Ajdin Cocalić/Faktor.ba
Mirza Duran

Omar Mehmedbašić, trenutni branilac Durana, kazao je da je Duranov otac tri dana ranije vodio osumnjičenog u Psihijatrijsku bolnicu “jer mu sin nije bio psihički dobar”

Na Kantonalnom sudu u Sarajevu danas je održano ročište o prijedlogu Tužilaštva Kantona Sarajevo za određivanje jednomjesečnog pritvora Mirzi Duranu (27), osumnjičenom za krivično djela ubistva, piše Faktor.

Duran je osumnjičeni za ubistvo 60-godišnje Nadire Sahačić u sarajevskom naselju Ciglane. Njeno tijelo je pronađeno 19. augusta, a Duran je uhapšen dan kasnije.

Pritvor je predložen zbog opasnosti da bi osumnjičeni boravkom na slobodi mogao utjecati na svjedoke i saučesnike, prikriti dokaze, potom zbog opasnosti da bi boravkom na slobodi mogao ponoviti krivično djelo i zbog opasnosti da bi njegovim boravkom na slobodi moglo doći do uznemirenja javnosti.

Nije identificiran motiv

Duran je, kako se čulo na početku ročišta, student završne godine Fakulteta zdravstvenih studija u Sarajevu.

Na ročištu je tužiteljica Nevena Cvrtak rekla da u ovom trenutku rane istrage nije identificiran motiv zločina kao ni to da li je Duran poznavao ubijenu.

-Ali ono što se zna jeste da je on prijatelj njenog prvog komšije koji živi vrata do oštećene. Tužilaštvo ima razlog da sumnja da gnusni zločin osumnjičeni nije sam počinio. Upotrijebljena su dva noža za zločin koji su nađeni pored tijela. Riječ je o reznim i ubodnim ranama. Osumnjičeni je pokazao izrazitu upornost da prouzrokuje smrt – dodala je Cvrtak.

Kazala je i da je Faris Bašić, prvi susjed osumnjičenog, već priveden i dala je prijedlog da Duran bude prebačen u neku drugu kaznenu ustanovu, te da sud na neki način zabrani kontakt između njih dvojice.

Otac ga vodio u bolnicu?

Omar Mehmedbašić, trenutni branilac Durana, kazao je da je Duranov otac tri dana ranije vodio osumnjičenog u Psihijatrijsku bolnicu “jer mu sin nije bio psihički dobar”.

-Moj branjenik se ne sjeća ničega – dodao je Mehmedbašić.

Predložio je da Duran ne bude pritvoren već da psihijatrijski vještak utvrdi njegovo stanje uračunlljivosti, te da bude odbijen prijedlog za pritvor i da Duran bude odveden u bolnicu.

Sutkinja za prethodni postupak Adisa Zahiragić kazala je da će odluka o određivanju pritvora biti donesena u zakonskom roku.