Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

ubistvo u sarajevu

Šuman usmrtio Pendeka pucnjem u prsa: Htio je ubiti Emana, ali je pogodio Farisa

adem suman privodjenje policija
FOTO: Screenshot
Adem Šuman osumnjičen za brutalno ubistvo

Nakon što je pucao, Šuman je drškom pištolja tukao i Farisove prijatelje, koji su zajedno s njim bili u automobilu

Ročište na kojem se odlučuje o određivanju jednomjesečnog pritvora osumnjičenom za ubistvo 19-godišnjeg Farisa Pendeka u toku je na Kantonalnom sudu u Sarajevu. Adem Šuman (23) sumnjiči se za ubistvo mladića na Otoci.

Odbrana Adema Šumana je tražila isključenje javnosti, ali se tužiteljica usprotivila prijedlogu.

Sutkinja Melika Murtezić odbila je prijedlog odbrane za isključenje javnosti.

Pritvor Šumanu predložen je zbog opasnosti od bijega, odnosno da bi boravkom na slobodi mogao utjecati na svjedoke, prikriti dokaze, kao i zbog opasnosti da bi boravkom na slobodi osumnjičenog moglo doći do uznemirenja javnosti.

Šumanov advokat Damir Kočo bio je protiv prijedloga za određivanje pritvora. On je kazao da se njegov branjenik sam predao te da ne postoji opasnost od bjekstva.

Tužiteljica: Nisu se poznavali odranije

Tužiteljica Iva Kurilić je tokom ročišta kazala da je među prvima došla na uviđaj i vidjela dječaka koji je ležao na zemlji, a automobilu je vidjela smoki, grickalice i slatkiše.

Ona je kazala, na osnovu dokaza Tužilaštva, da se oni nisu poznavali od ranije.

“Adem Šuman se kretao iz suprotnog smjera i iza leđa prišao dječacima nakon čega je uslijedila provokacija, a prouzrokovala je da dječaci otvore prozor i pitaju u čemu je problem. Onda je Šuman bez ikakvog razloga, udario Emana, vratio se i iz kasete uzeo pištolj. U namjeri da liši života Emana, pogodio je Farisa koji je sjedio pored njega jer se sageo”, kazala je tužiteljica.

Podsjećamo, Šuman je usmrtio Farisa Pendeka u nedjelju navečer jednim hicem iz pištolja nakon prepirke u saobraćaju. Šuman nije imao dozvolu za nošenje oružja, bio je osuđivan za posjedovanje narkotika, a imao je više od 60 prekršaja u saobraćaju.

Saljević i Gradišić

Određivanje jednomjesečnog pritvora predloženo je i za Mersima Saljevića i Elmedina Gradišića, koji su osumnjičeni da su pomagali Šumanu nakon počinjenog krivičnog djela.

Saljević i Gradišić krili su Šumana na području Zenice. Tek kada je raspisana potraga, Šuman se odlučio predati policiji.

Brutalno ubistvo

19-godišnji Faris Pendek bio je učenik Pete gimnazije u Sarajevu. Dvojica njegovih prijatelja su istu večer pretučena.

Prema informacijama iz izvora bliskih istrazi, ubistvu je prethodila svađa u saobraćaju na raskrsnici ulica VII transverzala i Bulevar Meše Selimovića. Dnevni avaz, pozivajući se na svoje izvore, piše kako je Faris Pendek ubijen jednim hicem, pogođen je u prsa. Bio je na zadnjem sjedištu u Citroenu, kada je Šuman pucao iz pištolja.

adem šuman faris pendek
suman adem privodjenje
Šuman pucao u grudi Pendeku

Nakon što je pucao, Adem Šuman je drškom pištolja tukao i Farisove prijatelje, koji su zajedno s njim bili u automobilu.

Ukopan u Vlakovu

Na gradskom mezarju Vlakovo jučer je klanjana dženaza 19-godišnjem Farisu Pendeku, koji je ubijen u sarajevskom naselju Otoka.

Na dženazi je bio veliki broj njegovih prijatelja, članova porodice, ali i mještana Sarajeva. Tu se bili i njegovi drugovi iz Pete gimnazije.