Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

poginuo mladić

Stručnjaci o tragediji u Binježevu: “Uzrok je poznat, tužilaštvo ovdje ima posla”

Binjezevo eksplozija nesreca
Foto: Almin Okanović/BHRT

Mještani smatraju da bi uzrok nesreće mogao biti nemar nadležnih koji kontroliraju instalacije za prirodni plin

Drugi požar u dva dana odnio je još jedan život. Dvadesetsedmogodišnjak je poginuo nakon što je požar zahvatio porodičnu kuću u sarajevskom naselju Binježevo.

Pretpostavlja se da je uzrok eksplozije i požara bio plin. U ovoj nesreći teške tjelesne povrede zadobio je otac, a majka stradalog mladića je lakše povrijeđena.

Strahoviti prizori

Jutro nakon požara u porodičnoj kući. Strahovite slike sa lica mjesta. Dok vatrogasci spašavaju ono što se spasiti da, nadležne službe iznose tijelo stradalog mladića. Iako nam iz nadležnih institucija i istražnih organa, ali i nadležnih za plin zvanične informacije nisu mogli reći dok traje istraga, iz Civilne zaštite Kantona Sarajevo, prema onom što su zatekli na licu mjesta, ističu da je moguć uzrok curenje plina, javlja BHRT.

“Ovo su sad još nezvanične informacije kada govorim o curenju zemnog gasa, naravno institucije koje se bave inspektorati će utvrditi tačan razlog zbog čega je došlo do ovakve situacije, ali evidentno je da je eksplozija nastala zbog curenja zemnog gasa”, kaže direktor Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo Dženan Brkanić.

Mještani kažu da su upozoravali na problem plina, te da se ova porodična tragedija mogla spriječiti.

– Od 2019. godine ukazujem na ovaj problem, čak su 2022. mediji pisali o problemu gasa koji se pojavljuje na ovom dijelu puta ovdje ispred nas. Ja sam sinoć dobio informaciju od komšija da su se ljudi žalili sedam dana da osjećaju miris plina kod kuće, međutim niko nije poduzeo ništa da to spriječi, tvrdi Admir Mujanović, samostalni vijećnik u općini Hadžići.

Tužilaštvo na ispitu

– Vjerovatno će i tužilaštvo to sada da radi da se ispita da li ta kuća imala ovjerenu dokumentaciju i dozvolu da uopće koristi gas od Sarajevogasa, odnosno kako je ako nisu imali dozvolu uopće mogao da pusti plin u jednu takvu kuću jer je to po zonu zabranjeno. S druge strane čujemo da se već sedam dana plin osjetio na tom lokalitetu tako da i u jednom i u drugom slučaju odgovornost nema dileme na kome je, to je na Sarajevogasu, kaže Almir Bečarević, stručnjak za plin.

Mještani smatraju da bi uzrok nesreće mogao biti nemar nadležnih koji kontroliraju instalacije za prirodni plin.

– Ovdje je neophodno da se što prije promijeni kompletna plinska instalacija da bi se dalje tragedije spriječile u ovom dijelu puta, dodaje Mujanović.

– Ako neko primijeti po mirisu, jer u sistemu Sarajevogasa gas je odorisan znači on ima svoj miris, treba automatski reagovati, tvrdi dalje Bečarević.

Stručnjaci naglašavaju da je pravovremena i brza reakcija neophodna u ovakvim slučajevima kako ne bi dolazilo do sličnih tragedija.