Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Slovenački veterinar otkrio na koji način su psu odsječene noge

kujica dana brčko

Rane osakaćene ženke psa, koju su aktivisti za prava životinja pronašli u nedjelju napuštenu na pijaci u Brčkom, stare su oko šest mjeseci, a uzrokovane su kosilicom ili kombajnom, prenose Nezavisne novine.

Kako navode ljubitelji životinja koji su od početka uključeni u ovaj slučaj, Danu, kako su nazvali nesretnog psa, zbrinuo je veterinar Janoš Butinar na Veterinarskoj klinici u gradu Postojna u Sloveniji.

– Dana, bez obzira što jede i pije, nije dobro. Pod jakim je lijekovima. Butinar smatra da njene rane nisu stare dvije-tri sedmice, već pet-šest mjeseci. Viđao je i prije povrede poput ovih i zato vjeruje da ih je načinio kombajn, kosilica ili su djelo nečoveka. Odsječene uši su sasvim sigurno djelo nečoveka i odvojena su povreda. Ipak, veterinar kaže da je Dana vrlo snažna i zdrava trogodišnjakinja i njeni vitalni organi rade dobro. Mišići su jako atrofirali, tako da će se više o eventualnoj protetici i vrsti iste znati tek kad se ona oporavi i prođe fizioterapiju, objavila je putem društvenih mreža Amila Čitaković iz danske organizacije “Marianne's Dog Food Bank”, koja se brine o psima u Tuzli.

Dodaje da se Dana veoma boji ljudskog dodira.

Kaže da su organizacije za dobrobit životinja preuzele brigu o ovom psu, te će uz pomoć advokata preduzeti sve potrebne korake kako bi se počinilac ovog monstruoznog zločina procesuirao.