Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Poznat identitet uhapšenih, kilogram heroina sakrili u filter za zrak

filter zraka – heroin

Vanja Vuković (32) i Nemanja Matijaš (34) iz Prijedora uhapšeni su jučer u Banja Luci nakon što je policija pretresom vozila u kojem su bili pronašla oko kilogram heroina čija se vrijednost procjenjuje na oko 50.000 maraka.

Dnevni list neslužbeno saznaje da je droga pronađena skrivena u filteru za zrak.

Izvor blizak istrazi je kazao da je policija ovaj dvojac pratila duže vrijeme i imala informaciju da prevoze drogu, piše Dnevni list.

– Osumnjičeni su ovu drogu namjeravali da preprodaju i ona bi se najvjerovatnije rasturala na ulici u manjim pakiranjima. Policija je to saznala i pratila ih. Iskorišten je pogodan trenutak, pa je vozilo u kojem su bili presretnuto i pregledano. U filteru zraka pronađeno je skriveno pakiranje u kome je bio heroin, kazao je izvor blizak istrazi.

Prema njegovim riječima nastavlja se istraga da se utvrdi gdje i kako su osumnjičeni nabavili drogu te da li su je planirali prodati određenoj osobi koja se bavi daljnjim rasturanjem narkotika, ili su je oni planirali rasturati na ulici.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, navodeći inicijale, saopštili su da su uhapsili Vukovića i Matijaša zbog šverca droge.

– Osumnjičene V. V. i N. M. teretimo za nedozovljenu proizvodnju i promet opojnih droga. Prilikom hapšenja pretresom vozila koje su koristili pronađeno je 944,80 grama heroina čija je tržišna vrijednost oko 50.000 maraka, saopšteno je iz MUP-a RS-a.

Dodali su da je akciju izvela Uprava za organizirani i teški kriminalitet MUP-a RS u saradnji sa Policijskom upravom Prijedor.

Osumnjičeni Vuković i Matijaš jučer su popodne, nakon ispitivanja u policiji, predani u nadležnost Okružnog tužiteljstva Banja Luka po čijem nalogu je i izvedena akcija hapšenja.

Poznati otprije

Obojica uhapšenih, Vanja Vuković i Nemanja Matijaš poznati su policiji po činjenju kaznenih djela. Vuković je 2007. godine osuđen na 30 mjeseci zatvora zbog podmetanja eksploziva pod automobil bivšeg načelnika Odjela za suzbijanje narkotika u tadašnjem Centru javne sigurnosti Banja Luka Gorana Mikanovića.

Prema toj presudi Vuković je za postavljanje eksploziva dobio 500 maraka. U presudi se navodi da su ovaj napad dogovorili Marko Momić i Nenad Kokanović. Momić je kasnije odustao od postavljanja eksploziva pod vozilo, ali je angažirao Vukovića koji je pristao to da uradi za 500 maraka.