Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

zločin u šipovu

Ovo je Anđelka, nova žrtva femicida u BiH: Nikola je sačekao, ušao u auto i ubio je

Foto: Društvene mreže

Izvor blizak istrazi otkriva da je Anđelka prvu prijavu protiv Cumbe podnijela 2023. godine, a drugu u maju ove godine

Novi slučaj femicida u Bosni i Hercegovini potvrđen je u ponedjeljak nakon što je policija uviđajem utvrdila kako je 38-godišnji muškarac ubio ženu pa potom pokušao počiniti samoubistvo.

Zločin se dogodio u mjestu Šipovu, a policija Republike Srpske je utvrdila kako je muškarac u automobilu najprije ubio ženu a potom pokušao samoubistvo. Pronađen je u teškom stanju i prevezen u bolnicu dok istražitelji pokušavaju utvrditi sve okolnosti ove tragedije. Ubica je u međuvremenu preminuo na UKC RS.

“O svemu će se oglasiti dežurni tužitelj koji je na terenu”, kazala je glasnogovornica policijske uprave Mrkonjić Grad Božana Vulin.

Poznati identiteti

Lokalni su mediji prenijeli kako je ubica Nikola Cumbo bio u vanbračnoj vezi s ubijenom Anđelkom Markić (34) a zajednički su imali dvoje malodobne djece.

Ubojica je navodno ranije kažnjavan zbog porodičnog nasilja.

Izvor blizak istrazi otkriva da je Anđelka prvu prijavu protiv Cumbe podnijela 2023. godine, a drugu u maju ove godine.

”U oba slučaja je policija postupala po prijavama i protiv Cumbe je Okružnom javnom tužilaštvu u Banjoj Luci podnijela izvještaj o počinjenom krivičnom djelu. U jednom slučaju istraga je obustavljena, jer je žrtva odustala od krivičnog gonjenja, dok je druga prijava i dalje u radu”, kaže dobro upućeni izvor ATV-a.

Prema nezvaničnim informacijama Anđelka je, nakon napada u maju, napustila Cumbu i sa njihovo dvoje djece, starosti dvije i šest godina, živjela je kod rođaka. Međutim, svjedoci tvrde da su oni i poslije toga ostali u kontaktu i da su ih viđali zajedno.

Dosadašnja istraga ukazuje da je Anđelka jutros automobilom djecu dovezla kod Cumbinih roditelja na čuvanje. Nikola je navodno sačekao ispred kuće i kada je ona ostavila djecu sjeo je u automobil i, kako se sumnja, počinio jezivi zločin, a potom pokušao da presudi sebi.

Novi slučaj femicida

Novi slučaj femicida zabilježen je samo dan nakon što je u nedjelju okupljanjima u različitim dijelovima BiH obilježena godišnjica ubistva Nizame Hećimović koju je u Gradačcu brutalno pogubio Nermin Sulejmanović a potom i sam počinio samoubistvo.

Ubica je zlostavljanje i ubistvo Hećimović uživo prenosio na društvenoj mreži pa je taj zločin dodatno traumatizirao javnost.

Uprkos burnim reagiranjima, osudama i zahtjevima da se slučajevi femicida oštrije kažnjavaju i poduzmu mjere kojima bi se ugrožene žene učinkovito zaštitile od nasilnih partnera, nakon ubistva Nizame Hećimović u BiH je na sličan način u proteklih godinu dana ubijeno još 13 žena.

Čak devet tih žena ubili su njihovi muževi a i u ostalim slučajevima ubice su bile osobe koje su poznavale svoje žrtve ili su s njima bile u emotivnoj vezi.