Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Zloupotreba narkotika

Opasna droga stigla u Hrvatsku, treba biti na oprezu. Pola miliona KM policiji za testove

Foto: Arhiv

Deljkić napominje da u KS-u trenutno ne postoje zvanični podaci o ukupnom broju korisnika droga

Gosti Rezimea na FTV bili su Irma Deljkić, profesorica na Fakultetu za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije Univerziteta u Sarajevu, i Admir Katica, ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo.

Katica ističe da je zloupotreba opojnih droga problem protiv kojeg se kao društvo moramo boriti. To je i plan i program ove skupštinske većine KS-a za ovaj mandatni period, kaže on.

„Ovo je pitanje je došlo u žižu i našeg interesovanja i javnosti tokom prošle godine posebno u vrijeme saobraćajne nezgode kada su naše dvije sugrađanke izgubile život. Razmatrali smo ukupnu saobraćajnu delikvenciju i ustanovili da pored ostalih faktora, jedan od uzročnika ovakvih ponašanja je i vožnja pod dejstvom narkotika i iz tog razloga smo išli u ovom pravcu borbe protiv zloupotrebe droga, ali na jednom opštijem nivou. Ne želimo zatvoriti oči pred tim problemom. U tu svrhu smo formirali jedan stručan tim“, objašnjava Katica.

Katica je pojasnio da je to problem koji je prisutan u našem društvu, a posebno među mladima, što je, kaže, još veći alarm.

„Mi kao Vlada i skupštinska većina ulažemo mnogo napora po pitanju mladih u KS. Od 2018. do 2022. preko 9.000 ovisnika prošlo kroz adekvatne zavode, a 75 posto je mladih ljudi. Tamna brojka stvarnih ljudi koji imaju problem je mnogo veći. Moramo preduzeti akciju, i mi je preduzimamo, kreirali smo strategiju“, naveo je.

Deljkić napominje da u KS-u trenutno ne postoje zvanični podaci o ukupnom broju korisnika droga.

„2007. bili su podaci Svjetskog udruženja policije da je oko 100.000 korisnika, ali ne ovisnika. Nemamo stvarne podatke, neće se svi ovisnici uistinu i prijaviti za programe liječenja. Ta brojka je najmanje dva puta veća od zvaničnih podataka Zavoda za bolesti ovisnosti u KS-u“, kazala je..

Ovakve brojke, iako one djeluju strašne, nisu iznenađujuće, ako gledamo svjetsku statistiku, naglasila je Deljkić.

„S godinama se taj trend u smislu brojki povećava. Možda se mi nismo sve ove godine dovoljno bavili ovom problematikom, pa nam djeluje malo strašno. Kada govorimo o uzrocima, nije se baš adekvatno bavilo ovim problemom“, smatra ona.

Katica je dodao:

„Ovo je problematika najviše vezana za mlade ljude, empirijski smo to dokazali. Počinju eksperimentisati od 12 do 17 godina, to je vrlo upozoravajuće. Zbog toga izlazi do izražaja i naša strategija borba protiv maloljetničke delikvencije. Mi u našem krivičnom-pravnom sistemu imamo 10 puta manje procesuiranih maloljetnika nego prije deset godina. Uloga policije u smislu detektiranja postojanja droge na našim ulicama nalaže nam da jačamo te strukture policije“.

Govoreći o tome šta je fokus strategije borbe protiv zloupotrebe opojnih droga, Katica je rekao da će se djelovati multiresorski u tri pravca.

„Jedan pravac je pitanje smanjenje ponude droga na crnom tržištu, smanjenje ponude i potražnje za drogama, posebno kod mladih ljudi, i treće saniranje štete, liječenje, rehabilitacija, resocijalizacija. Uključit ćemo u nadzorno tijelo ljude iz svih resora, oni će pratiti implementaciju ove strategije. Ne želimo da ona bude ‘mrtvo slovo na papiru’. Mi vam obećavamo da ćemo bdjeti nad ovim dokumentom, i raditi na tome da spasimo našu mladost“, poručio je on.

Na pitanje kako će pomoći testovi i prema kome su usmjereni, kaže:

„Nabavit ćemo ih svakako i opredijelili smo u budžetu blizu 500.000 KM za tu svrhu. Želimo da našu policiju obezbijedimo sa tim materijalom pomoću kojeg će ona ustanovljavati prisustvo droga. Napravit ćemo tu poseban plan. Nećemo se štedjeti i nećemo štedjeti nikoga i ići ćemo da se borimo protiv ove pojave“.

Upitana je li ‘zombi’ droga detektirana u BiH, Deljkić odgovara:

„Trenutno nemamo zvaničnih podataka o fentanilu. Bojimo se njegove pojave jer njegovo korištenje prati velika smrtnost. I iz tog razloga smo predložili da se izvrši dopuna liste na državnom nivou sa novim opojnim drogama. Nemamo nikakva saznanja, ali ono što znamo da se on pojavio u Hrvatskoj, treba biti na oprezu. Ta droga je mnogo jeftinija i potrebna je jako mala količina da djeluje“, pojasnila je.