Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Načelnik Kaknja

Među poginulim i uspješni biznismen: “Često je prolazio tim putem, neshvatljivo šta se desilo”

Mirnes Bajtarević
Foto: N1
Mirnes Bajtarević

Načelnik je najavio da će biti proglašen i Dan žalosti na području Općine Kakanj

Nakon što su četiri osobe poginule u teškoj saobraćajnoj nesreći koja se desila na Lipničkom brdu koje se nalazi između Vareša i Kaknja. Oni su automobilom sletjeli u provaliju duboku 300 metara. Načelnik Kaknja Mirnes Bajtarević, duboko potresen ovom viješću za N1 je otkrio pojedine detalje, ali i identitet dvojice stradalih.

Bajtarević je kazao za N1 da su među četiri stradale osobe i uspješan biznismen Bakir Spahić, vlasnik kompanije Delta Petrol te njegov brat. S njima su u automobilu bila još dvojica prijatelja čiji identitet još nije poznat.

Kako kaže načelnik Kaknja, jedan veseo dan s polaskom školaraca u školu pretvorio se u najtužniji.

“Izgubili smo četiri čestita naša sugrađanina od kojih je jedan uspješan biznismen, vlasnik kompanije Delta Petrol. Četiri prijatelja koji su bili uzorni građani naše lokalne zajednice, svima pomagali i bili na raspolaganju”, rekao je Bajtarević.

Nije još tačno utvrđeno kada se desila nesreća, ali se, prema još nezvaničnim informacijama, pretpostavlja da je bilo u večernjim satima kada je put bio poprilično nepregledan.

“Nažalost, desilo se vjerovatno nešto tokom večeri u šumskom području i to na mjestu koje važi za najviši vrh na području općine Kakanj. To se desilo ispod Lipničkog brda na nekih 1.300 – 1.350 metara nadmorske visine. Vjerovatno su vozili nepristupačnim putem. Ne znamo šta se desilo, ali očekujemo da će to istražiti istražioci koji su već ogradili ovo područje i ne dozvoljavaju drugima da dođu. Vjerujem da našem Bakiru nije prvi put da prolazi tim putevima, ali je zaista neprihvatljivo i neshvatljivo šta im se desilo jučer tokom dana ili navečer”, istakao je načelnik Kaknja.

Spahić ne samo da nije jednom prošao tim putem, već je tim dijelom, kako priča Bajtarević, u proteklih tri-četiri godine, vozio ili šetao najmanje 50 do 100 puta.

“Oni gore dolaze, imaju svoje vikendice. Nije neko ko ne zna šta se dešava i mislim da je on tim putem dosad prošao 50 do 100 puta. Vidio sam vozilo nakon nesreće. Udarilo je od neki kamen, visočiji je džip bio i vjerovatno se uslijed tog udarca prevrnuo. Za ostale ne znam, ali on jako dobro poznaje taj teren”, ispričao nam je.

Dodao je i to da je Spahić dobro upoznat tim terenom jer je bio i predsjednik Lovačkog društva “Srndać” iz Kaknja.

“I on je svaki vikend na terenu, obilazi sa prijateljima ta područja”, dodao je.

Bit će proglašen i Dan žalosti na području Općine Kakanj.

“Kakanj će imati svoj dan žalosti. Naravno mi ćemo ga proglasiti. Sačekat ćemo da svoj posao završe istražitelji, kada se utvrde sve okolnosti i identiteti i onda ćemo proglasiti i Dan žalost. To je jedino i najmanje što mi možemo uraditi i naravno, biti uz porodice, njihove prijatelje i rodbinu u ovim teškim trenucima”, poručio je na kraju razgovora Bajtarević.

Kako su objavili iz MUP-a, utvrđeni su identiteti nastradalih. Radi se o B. S. (rođen 1956), njegovom bratu M. S. (1952), O. N. (1941) i H. N (1943), svi iz Kaknja.