Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

sud bih

Kradljivac automobila se nagodio

mostar pucnjava osteceni automobili
Foto: Avaz

Vozila su nakon otuđenja prevozili na njima poznate skrivene lokacije da bi ih potom pripadnici grupe prevozili na teritoriju Srbije ili vršili rastavljanje u dijelove

Sud Bosne i Hercegovine je u predmetu Jozo Cigić donio i javno objavio presudu kojom je optuženi Jozo Cigić proglašen krivim za organizirani kriminal. Cigić je sporazumno priznao krivicu.

Optuženi Jozo Cigić se, između ostalog, teretio da je u periodu od 2011. do kraja 2017. na području Bosne i Hercegovine, dobrovoljno postao pripadnikom grupe za organizirani kriminal.

Ta grupa je radi kontinuiranog sticanja materijalne koristi organizirana radi prethodno planiranog i dogovorenog otuđenja skupocjenih putničkih motornih vozila. Iznuđivala je novac za povrat vozila njihovim vlasnicima, rastavljala otuđena vozila u dijelove, potom prodavala tako rastavljene dijelove s namjerom prikrivanja krivičnog djela, te krijumčarila i prodavala otuđena vozila na teritoriji Republike Srbije, Republike Hrvatske i Crne Gore.

U više navrata, u periodu od 8.8.2012. do 10.12.2016., zajedno s drugim njemu poznatim pripadnicima grupe, Cigić je učestvovao u otuđenju putničkih motornih vozila na području grada Mostara. Ta vozila su nakon otuđenja prevozili na njima poznate skrivene lokacije da bi ih potom pripadnici grupe prevozili na teritoriju Srbije ili vršili rastavljanje u dijelove.

Sud je optuženom za počinjena krivična djela izrekao kaznu zatvora u trajanju od jedne godine.

Istovremeno, kao sporednu, Sud je optuženom izrekao novčanu kaznu od 60.000 KM, koju je optuženi dužan platiti u roku od šest mjeseci od dana pravomoćnosti presude.