Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

višegrad

Ko je brutalno pretukao i vezao povratnike Fadila i Ajšu Memišević?

povratnici
Fadil i Ajša Memišević teško pretučeni / FOTO: Avaz.ba

Nažalost, živimo u ambijentu u kojem je vlast svojim odnosom prema sigurnosti građana ohrabrila nasilničko ponašanje, kazao je Duraković

Povratnici u Višegradu Fadil i Ajša Memišević teško su pretučeni i opljačkani u vlastitom domu prvi dan ramazana, a pronađeni su sinoć oko iftara, svezani i sa teškim povredama po tijelu.

Naime, za sada nepoznat maskirani počinitelj maskiran je provalio u kuću Memiševića u selu Omeragići, dvoje starih u devetoj deceniji života, ispreturao im je stvari, odakle je ukrao novac, a potom pobjegao ostavivši ih vezane i nemoćne.

Kako je za Preporod.info potvrdio Bilal Memišević, predsjednik Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Višegrad, nakon ukazane prve pomoći u višegradskom Domu zdravlja, oni su upućeni u Goražde na dalji medicinski tretman.

– Počinitelj je ušao kroz prozor, a kada je izlazio razvalio je i vrata. Oni su vezani trakama, udarani, maltretirani. Imali su nešto novca, sve im je uzeto. Imali su ljekarski tretman u Višegradu, zbog daljnjih snimanja su upućeni u Goražde, u pratnji glavnog imama. Oni dok ne dođu sebi neće davati izjave – kazao je Memišević.

– Neka policija uradi svoje, neka materijalne dokaze povezuju. Oni će kada budu u stanju dati izjavu u vezi svega onog čega se sjećaju. S oboma sam razgovarao, vidim da im slike nisu jasne, tako da ćemo sačekati da dođu sebi – naveo je Memišević.

Duraković: Vlast ohrabrila nasilničko ponašanje

Iz policije su kazali da će se danas oglasiti saopćenjem te da će biti poznato više detalja.

O ovom događaju oglasio se potpredsjednik bh. entiteta RS Ćamil Duraković.

“Najstrožije osuđujem napad na dvoje povratnika, starijih ljudi iz Višegrada, Fadila i Ajšu Memišević, koji su sinoć u povratničkom selu Omeragići kod Višegrada mučki napadnuti i brutalno pretučeni od strane, za sada, nepoznatih maskiranih lica. Cijela kuća je ispreturana, a oni sa vidnim povredama prevezeni u Dom zdravlja u Višegradu.

Nažalost, živimo u ambijentu u kojem je vlast svojim odnosom prema sigurnosti građana ohrabrila nasilničko ponašanje.

Želim da vjerujem da ovo nije refleksija dešavanja i huliganskih napada u Banjoj Luci, ali isto ne isključujem“, poručio je Duraković.

Dodao je da je policija poslala poruku da vlastitim građanima nije u stanju obezbijediti sigurnost.

“Nažalost, policija je ta koja nam je prije nekoliko dana, poslala poruku da vlastitim građanima nije u stanju obezbjediti sigurnost. A nje su lišene najranjivije kategorije našeg društva. Zahtjevam od policije entiteta RS da ozbiljno shvati svoju ulogu u našem društvu. Želim da vjerujem da će odmah reagovati i pronaći počinioce ovog podmuklog i svirepog zločina, počinjenog nad dvoje nedužnih i nemoćnih staraca. Najstrožije osuđujem svaki vid nasilja, ali ovaj me je posebno pogodio i pomutio moje ramazanske radosti”, napisao je.

“Apelujem na predstavnike međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini da ozbiljno uzmu u obzir ambijent koji je stvoren destruktivnim politikama i djeluju konkretno s ciljem poboljšanja ove mučne svakodnevnice svih građana Bosne I Hercegovine”, poručio je Duraković.

Načelnik Đurević: Višegrad je grad mira

“Ovom prilikom želim da osudim napad na povratnike Fadila i Ajšu Memišević iz sela Omeragići, koji su napadnuti i pretučeni od strane za sada nepoznatih lica”, poručio je načelnik opštine Višegrad Mladen Đurević.

“Očekujem od nadležnih organa da što prije rasvijetle ovaj događaj! Višegrad je grad mira i tolerancije!”, poručio je Đurević povodom napada na bračni par povratnika Fadila i Ajšu Memišević u seu Omeragići kod Višegrada.