Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Izricanje presude Fahri Kahrimanu zakazano za 29. novembra

kahriman
Fahro Kahriman

U nastavku suđenja Fahri Kahrimanu Covi, optuženom da je ispred kafića “Twins” u sarajevskom naselju Mojmilo 15. marta hicima iz pištolja ranio Harisa Godinjaka, koji je potom preminuo, danas su u Kantonalnom sudu Sarajevo (KSS), nakon što je Sudsko vijeće prihvatilo priznanje optuženog, razmatrana pitanja u vezi s odmjeravanjem, odnosno izricanjem krivičnopravne sankcije u ovom predmetu.

Nakon rasprave u vezi s krivično-pravnom sankcijom, saopćeno je da će presuda u ovom predmetu biti izrečena u srijedu, 29. novembra.

Zastupnica optužbe, tužiteljica Meliha Dugalija navela je da su u dosadašnjem toku postupka izvedeni dokazi koji su predviđeni optužnim aktom, uključujući i one koji govore o ranijim odnosima optuženog i oštećenog, odnosno sukobima koji su prethodili ‘kritičnom događaju’, a koji, eventualno, mogu biti cijenjeni kod utvrđivanja motiva počinjenog krivičnog djela.

U kontekstu, otežavajućih i olakšavajućih okolnosti, navela je da je optuženi Kahriman ranije osuđivan za nasilje u porodici i posjedovanje, odnosno omogućavanje uživanja opojnih droga.

Podsjetila je, istovremeno, da je optuženi bio kooperativan u komunikaciji s nadležnim organima, da je priznao radnje koje je počinio, te da je i inicirao sporazum o priznanju krivnje, odnosno da je izrazio kajanje.

Usto je kazala da iz činjeničnog opisa proistječe da je optuženi postupao s umišljajem, akcentirajući da i pored okolnosti koje mogu ići u prilog optuženom, Tužilaštvo smatra da svaka osoba izložena nasilju, zaštitu vlastitih prava treba tražiti putem službenih organa, te da “ne može uzimati pravdu u svoje ruke”.

Shodno tome, Tužilaštvo je zatražilo da se prilikom odmjeravanja kazne cijene spomenute okolnosti te da se optuženi oglasi krivim i kazni u skladu sa zakonom, kao i da optuženi izmiri troškove postupka, da mu se pritvor produži, a da se porodica oštećenog s imovinsko-pravnim zahtjevom uputi na parnicu.

Branitelj optuženog, advokat Izet Baždarević naveo je da je tokom dokaznog postupka van svake razumne sumnje utvrđeno da je njegov branjenik bio izložen psihičkom i fizičkom maltretiranju, uključujući i branjenikovu djevojku.

Naveo je, također, da njegov branjenik nije imao namjeru ubiti Godinjaka, nego da je njega i Dženana Zahirovića pozvao da izađu iz ugostiteljskog objekta kako bi razgovarali i raščistili ranije sukobe, te da je najprije pucao u tlo, a potom iz straha u pravcu Zahirovića.

Dodao je da je njegov branjenik izrazio željenje, da je vještak utvrdio da je u ‘kritičnom trenutku’ bio smanjeno uračunljiv, ali ne bitno, te da je Kahriman od početka sarađivao s nadležnim organima i korektno se ponašao.

Baždarević je kazao da je njegov klijent odrastao bez oca, te predložio da se oslobodi plaćanja troškova postupka, podsjećajući da Kahriman nije zaposlen, odnosno da njegova majka prima minimalnu penziju.

Istovremeno, nije se protivio određivanju mjere pritvora, te je predložio Vijeću prilikom izricanja krivično-prave sankcije uzme u obzir sve pobrojane okolnosti.

Optuženi Kahriman ponovno je izrazio žaljenje, navodeći da nije imao namjeru Godinjaka lišiti života.

Sudu se obratio i otac ubijenog Harisa, Esad Godinjak, zatraživši izricanje maksimalne kazne, te navodeći da ima puno povjerenje u Sud.

Podsjećamo, 23-godišnji Fahro Kahriman je 15. marta na Trgu Barcelone iz pištolja teško ranio Harisa Godinjaka (29), koji je tri dana poslije, uslijed posljedica ranjavanja, preminuo u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu.