Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

"Geko"

FUP u akciji, pretresi u tri kantona: Uhapšeno više članova međunarodne kriminalne grupe

Foto: Armin Durgut/PIXSELL
Ilustracija

Armin i njegov brat Nermin Ćulum su od ranije javnosti poznati kao članovi motorističke organizacije United Tribuns koja je proglašena nacionalnom prijetnjom u BiH, dok je za njemačku ta organizacija mafijaška i treća po opasnosti u Evropi

Federalna uprava policije (FUP) od sinoć provodi operativnu akciju „Geko“ pod nadzorom Tužilaštva Bosne i Hercegovine, koja ima za cilj dokumentiranje krivičnog djela organiziranog kriminala u sklopu koje je uhapšeno više osoba, članova međunarodne kriminalne grupe.

U toku su pretresi osoba, mjesta i druge radnje, koje provode službenici Federalne uprave policije, uz asistenciju Obavještajno-sigurnosne agencije i kantonalnih ministarstava unutrašnjih poslova Unsko-sanskog, Zapadnohercegovačkog i Hercegovačko-neretvanskog kantona, navode u saopćenju iz FUP-a.

U velikoj akciji Federalne uprave policije (FUP) koja traje dva dana uhapšen je Armin Ćulum iz Sanskog Mosta i još nekoliko osoba, javio je danas Klix.ba.

Prema nezvaničnim informacijama Armin Ćulum je uhapšen na području Ljubuškog, a akcija se istovremeno odvijala i na području Sanskog Mosta.

Armin i njegov brat Nermin Ćulum su od ranije javnosti poznati kao članovi motorističke organizacije United Tribuns koja je proglašena nacionalnom prijetnjom u BiH, dok je za njemačku ta organizacija mafijaška i treća po opasnosti u Evropi.

Prema ranijim navodima iz austrijskih i njemačkih policijskih krugova, članovi “United Tribuns” povezani su s poslovima u bordelima. Armin Ćulum navodno je do 2009. vodio bordele u Austriji, ali je nakon velike policijske racije pobjegao u BiH, navodi Klix.ba.

U aprilu 2019. godine policija u Sanskom Mostu je uhapsila Nermina i Armina Ćuluma jer su se dovodili u vezu s ubistvom Slaviše Krunića i Žarka Pavlovića kod Banje Luke.