Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Falsifikovane novčanice pokušali podvaliti u prodavnicama

marke(1)

Policajci na području SBK-a proveli su uspješnu akciju hapšenja više osoba osumnjičenih da su u opticaj stavljali krivotvorene novčanice konvertibilnih maraka, prenosi novinska agencija Patria.

Sve je počelo 27.oktobra oko 13,40 sati kada su se policijskoj patroli PS Donji Vakuf obratili građani i prijavili dvije nepoznate muške osobe da su u opticaj pokušali staviti novčanicu od 100 KM, za koju su posumnjali da je krivotvorena.

Prema opisu osoba policijska patrola u užem gradskom području pronašla je D.M. rođen 1986.godine, A.A. rođen 1981.godine, E.Z. rođen 1975.godine svi iz Viteza.

Prilikom pregleda pronađeno je ukupno 6 novčanica u apoenu od 100 KM, za koje se sumnja da su krivotvorene, te su osobe uhapšene. Tokom kriminalističke obrade došlo se do saznanja da bi se u vezu sa ovim krivičnim djelom mogao dovesti i A.S. rođen 1980.godine iz Zenice.

O svemu je obaviješten dežurni tužilac Tužilaštva BiH, koji je pribavio naredbu Suda BiH za pretres stana navedenih osoba. Pretresom je kod D.M. pronađena još 21 novčanica od 50 KM, dok se uz pomoć službenika MUP-a ZE-DO kantona u pretresu stana A.S. iz Zenice pronašli nekoliko pocjepanih novčanica u apoenima od 20 i 50 KM, za koje sumnja da su krivotvorene, te je oduzet računar osumnjičenog radi vještačenja.

Pretresom njegovog vozila pronađenog u Vitezu, službenici PU Travnik pronašli su još 10 novčanica od 100 KM, za koje se sumnja da se radi o krivotvorenim novčanicama.

Službenici policije su tokom ove akcije došli do saznanja da su krivotvorene novčanice istog serijskog broja u proteklih nekoliko dana stavljene u opticaj i na području Novog Travnika, Viteza i Busovače, a radi se o novčanicama od 100 KM istog serijskog broja – A9081919, te se mole građani da ukoliko uoče novčanice sa tim serijskim brojem obavijeste najbližu policijsku stanicu.

Protiv osumnjičenih će biti podnesen izvještaj Tužilaštvu BiH zbog krivičnog djela krivotvorenje novca, nakon što službenici kriminalističke policije iz PU Jajce, Travnik i Kiseljak kompletiraju predmet, saopćeno je iz MUP-a SBK-a.