Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Odluka Suda

Direktorica škole osuđena na 12 mjeseci zatvora

Kantonalno-tužilaštvo-u-Bihaću
Foto: BIRN

Podsjećamo da se radi o nepravosnažnoj presudi i da stranke imaju pravo žalbe Kantonalnom sudu u Bihaću u roku od 15 dana od dana zaprimanja presude.

Općinski sud u Velikoj Kladuši donio je prvostepenu presudu kojom je tadašnju direktoricu JU „Prva osnovna škola“ Velika Kladuša Zehidu Bihorac osudio na kaznu zatvora u trajanju od jedne godine zbog zloupotrebe položaja ili ovlaštenja, te joj ujedno izrekao zabranu obavljanja funkcije direktora škola u trajanju od tri godine od dana pravosnažnosti presude, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

“Kantonalno tužilaštvo Unsko-sanskog kantona je 18.09.2023. godine podiglo optužnicu protiv optužene Bihorac zbog postojanja osnovane sumnje da je izvršila krivično djelo u periodu dok je bila direktorica JU „Prva osnovna škola“. Naime, Tužilaštvo je u postupku dokazivalo da je optužena u periodu od 17.09.2015. do 18.04.2018. godine jednom zaposleniku JU „Prva osnovna škola“ Velika Kladuša protupravno isplaćivala plaću za puno radno vrijeme iako je isti radio pola radnog vremena, a kada je taj zaposlenik u međuvremenu proglašen tehnološkim viškom, s istim je nezakonito zaključila ugovor o radu na neodređeno vrijeme, na koji način mu je pribavila protupravnu imovinsku korist od oko 22 hiljade maraka”, navodi se u saopćenju.

Podsjećamo da se radi o nepravosnažnoj presudi i da stranke imaju pravo žalbe Kantonalnom sudu u Bihaću u roku od 15 dana od dana zaprimanja presude.