Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Bratić: Zakon o policiji u RS-u neće biti usvojen

mup rs (3)
Foto: MUP RS

Zakon o policiji i unutrašnjim poslovima u Republici Srpskoj (RS) u ponovnom glasanju u Narodnoj skupštini RS-a neće biti usvojen, tvrdi potpredsjednik entitetskog parlamenta Senad Bratić (SDA).

Predsjednik entiteta Milorad Dodik vratio je ovaj zakon u parlament na ponovno odlučivanje, a glasanje se očekuje sutra.

Dodik nije potpisao ukaz o proglašenju ovog zakona, na koji su, na zajedničkoj sjednici Narodne skupštine i Vijeća naroda RS-a usvojeni amandmani Kluba Bošnjaka o nacionalnoj zastupljenosti u MUP-u RS-a po popisu iz 1991.godine.

Srpski predstavnici vlasti smatraju tu odredbu neprihvatljivom, a opozicija u RS-u je tražila od Dodika da ne potpisiuje zakon da ne bi stupio na snagu.

Bratić je u izjavi novinarima u Banjoj Luci rekao da je sada i vlast i opozicija protiv ovog zakona.

Ukoliko zakon sutra ne bude usvojen, po Poslovniku ponovo može biti predložen tek nakon tri mjeseca.

Iako je opozicija tražila da se o ovom zakonu danas ponovo raspravlja u Narodnoj skupštini RS-a, glasovima vladajuće većine odlučeno je da se zakon samo stavi na glasanje, bez rasprave.

Bratić je dodao da su  amandmani uime Bošnjaka predloženi s ciljem da se svim konstitutivnim narodima u RS-u omoguće ista prava prilikom zaposlenja u MUP-u RS-a, a u skladu s popisom iz 1991., ali da očito to neće biti uvaženo ovim zakonom.