Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Predrag Ratković

Bivšem pripadniku Crvenih beretki određen pritvor u Tuzli, Srbija ga traži zbog ubistva

Foto: Društvene mreže

Apelacioni sud u Beogradu pravosnažno je u martu ove godine osudio Predraga Ratkovića na 16 godina zatvora za krivična djela ubistvo u saizvršilaštvu, neovlašteno korištenje tuđeg vozila u sticaju s krivičnim djelom posebni slučajevi falsifikovanje isprave

Predragu Ratkoviću (49), državljaninu Srbije, Općinski sud u Tuzli je odredio mjeru jednomjesečnog istražnog pritvora nakon što je uhapšen u akciji službenika Uprave policije MUP-a Tuzlanskog kantona.

Ratković je nakon hapšenja saslušan u Kantonalnom tužilaštvu Tuzlanskog kantona koje je predložilo određivanje pritvora, a prijedlog je usvojio Općinski sud u Tuzli.

Pritvor je određen zbog postojanja osnovane sumnje da je Ratković počinio krivično djelo krivotvorenje isprave.

-U večernjim satima 2. augusta 2024. godine, u jednom ugostiteljskom objektu u tuzlanskom naselju Stupine, istražitelji MUP-a Tuzlanskog kantona su legitimisali više bezbjedonosno interesantnih lica, te je osumnjičeni, svjestan da upotrebljava lažnu ispravu kao pravu, istražiteljima predao krivotvorenu ličnu kartu Republike Srbije na drugo ime i prezime. Nakon prikupljenih operativnih saznanja da se ovo lice nalazi u Tuzli, istražitelji MUP-a TK su proveli koordiniranu aktivnost lociranja i legitimisanja osumnjičenog, te su pripadnici Jedinice za podršku MUP-a TK obavili pretres, prilikom čega je kod njega i pronađena krivotvorena isprava. Ratković je lišen slobode, obavljena je kriminalistička obrada i predat je u nadležnost ovog tužilaštva – navode u Tužilaštvu Tuzlanskog kantona.

Apelacioni sud u Beogradu pravosnažno je u martu ove godine osudio Predraga Ratkovića na 16 godina zatvora za krivična djela ubistvo u saizvršilaštvu, neovlašteno korištenje tuđeg vozila u sticaju s krivičnim djelom posebni slučajevi falsifikovanje isprave.

On je osuđen zajedno sa Stefanom Blagojevićem, također bivšim pripadnikom Crvenih beretki, zbog ubistva Vladimira Bjelanovića u decembru 2015. godine u Mileševskoj ulici na Vračaru.

Nakon toga je Ratković završio u BiH, odnosno u Tuzli, gdje je u petak uhapšen u akciji službenika Uprave policije MUP-a TK.