Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Zvizdić: Zbog nedostatka kvoruma nije razmatran Globalni finansijski okvir

izetbegovic-zvizdic_iftar_stolac_1

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić kazao je da je danas održana sjednica Vijeća ministara BiH, a poslije nje i sjednica Fiskalnog vijeća BiH na kojoj je trebao biti razmotren Globalni finansijski okvir za period 2018-2020. godina, kao podloga za kalendarsku pripremu budžeta institucija BiH i entiteta.

Nažalost, dodao je, ta tačka nije razmatrana, jer nisu imali kvorumu, obzirom da premijerka RS-a i ministrica finansija FBiH nisu prisustvovale sjednici Fiskalnog vijeća.

– Dodgovori smo se i nadam se da će ona biti održana što prije kako bi mogli ući u definiranje globalnog okvira za perod 2018-2020. i kako bi mogli u potpunopsti ispoštovati definirani kalendar za pripremu i usvajanje budžeta BiH – kazao je Zvizdić na pres-konferenciji u Sarajevu.

Odgovarajući na novinarsko pitanje, naveo je da Globalni finansijski okvir nije vezan za Zakon o akcizama i u njega nije uključeno pitanje Zakona o akcizama.

Po njegovim riječima, postoje drugi izvori prihoda koji su vrlo jasni, koji se mogu vrlo jasno izračunati i na bazi toga kreirati novi budžeti za narednu godinu.

– Tu je pitanje da li ćemo se u konačnici dogovoriti da u skladu sa zakonskim pravom koje ima Vijeće ministara, odnosno BiH, dođe do eventualnog povećanja budžeta za institucije BiH u smislu potreba koje ima BiH i koje su vrlo grubo i pojednostavljeno svedene samo na pitanje mogućeg povećanja plaća policajcima, što nije istina. Mi imamo naš investicioni plan, investicioni okvir, brojne projekte koje želimo da finansiramo, kao što je Bratunac-Ljubivija, projekat koji je jako važan za BiH i našu susjednu državu, tako da će se rasprava voditi u vezi sa takvim pitanjima – kazao je Zvizdić.

Dodao je da pitanje akciza „ostaje kao aktuelno pitanje i model kojim treba da obezbjedimo izvore sredstava koji će vrlo jasno pokazati međunarodnim finansijskim insitucijama da možemo i da imamo finansijski kapacitet da vraćamo kredite koji su već odobreni, a da bi bili operativni mora biti instrument njihovog vraćanja.“

– Ponovo se vraćam na više puta iskazane stavove – ako vlade entiteta koji će koristiti sredstva od akciza, ne država BiH, imaju bilo koji drugi model ili varijantu o kojoj vrlo često govore, pozivam ih da to prezentiraju javnosti, a ako nemaju onda neka vrlo jasno, egzaktno kažu da su akcize jedini model na bazi koga se mogu vratiti kredit, recimo, EBRD-a i na takav način pokrenuti pitanje dinamizirane cestogradnje u BiH – rekao je Zvidzić.

Podsjetio je da postoji dio kredita koji nisu vezani za akcize, kako u Federaciji BiH, tako i u Republici Srpskoj, „riječ je o stotinama miliona KM“.

– Mislim da fokus pitanja treba prenijeti na početak sredstava koja stoje i čekaju svoju realizaciju u cestogradnju unutar BiH – dodao je Zvidzić.

Što se tiče akciza, Zvizdić kaže da to treba vratiti na pitanje struke.

– Dakle, da se ne bavimo samo politizacijom toga pitanja, da govorimo o benefitima, da konačno svi shvate da to nije političko pitanje niti predizborno pitanje, nego pitanje koje će unaprijediti ekonomiju BiH. Za mene važna stvar jeste da u tom rješenju učestvuju, ovaj put, i ministri iz Saveza za promjene. Jako je važno da budemo svi zajedno u tom procesu i da svi zajedno razumijemo da je to neophodno za jedan važan segment ekonomskog razvoja BiH, a to je dinamiziranje izgradnje infrstrukture BiH – istakao je Zvizdić.

Podsjetio je da je Vijeće ministara BiH dva puta uradilo svoj posao, „profesionalno i pravovremeno“.