Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Zvizdić sa Udarnom grupom za terorizam: Puna podrška Francuskoj i Turskoj

denis zvizdic11

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić nakon današnjeg sastanka sa Udarnom grupom za borbu protiv terorizma ponovio je punu podršku Francuskoj u kojoj se nedavno dogodio novi teroristički napad i Turskoj u kojoj je sinoć izveden pokušaj državnog udara, javalja Anadolu Agency (AA).

Sastanak sa predstavnicima obavještajnih i policijskih struktura BiH predsjedavajući Vijeća ministara BiH je sazvao zbog posljednjih dešavanja u Francuskoj i Turskoj. Još jednom je uputio saučešće porodicama poginulih u bezumnom terorističkom napadu u Nici, te zaželio brzo ozdravljenje povrijeđenima, a Francuskoj dao punu podršku u njenoj borbi sa globalnim problemom terorizma.

“Razgovarali smo i o pokušaju državnog udara u Turskoj. Prema informacijama koje smo dobili od obavještajnih agencija iz BiH, ali i regiona i svijeta, legalne institucije vlasti u Turskoj preuzele su punim kapacitetom kontrolu nad upravljanjem državom. Snažno stojimo iza demokratski izabranih predstavnika vlasti u Republici Turskoj. Državni udar ili bilo koji nasilni oblik preuzimanja vlasti je neprihvatljiv za demokratsko društvo i ne može biti način da se obori legalno izabrana vlast, kakva je trenutno vlast u Turskoj”, kazao je Zvizdić.

Prema riječima predsjedavajućeg Vijeća ministara u pokušaju državnog udara nije stradao niko od bh. državljana koji se trenutno nalaze u Turskoj.

“U ovom trenutku naše informacije govore da nema povrijeđenih građana BiH. Veliki broj naših građana se nalazi na odmoru u Turskoj. Pozivam i njih i njihove porodice da, ako imaju potrebe, obrate se ambasadi BiH u Turskoj, Ministarstvu vanjskih poslova kako bi dobili detaljne informacije. No, niko od njih se za sada nije obratio i svi su ostali u Turskoj”, istakao je Zvizdić.

Dodao je da su danas svi letovi Turkish airlinesa odgođeni, ali da bi se sutra, najkasnije u ponedjeljak, aviosaobraćaj između BiH i Turske trebao normalizovati. Osim ove dvije teme Zvizdić kaže da je na sastanku dobio informacije o trenutnoj sigurnosnoj situaciji u BiH, te o komemoraciji koja je 11. jula održana u Potočarima i da je protekla bez ikakvih problema.

Zvizdić je potvrdio da će uskoro biti definisano i formirano koordinaciono, vijeće za borbu protiv terorizma i sigurnost BiH, kao jednog izuzetno važnog tijela. Naglasio je da oni koji su protivnici formiranja ovog tijela nema potrebe da se brinu, jer vijeće neće preuzeti ničije nadležnosti.