Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Zvizdić sa Danielssonom o političkoj situaciji i mjerama iz Reformske agende

zvizdic sastanak

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić razgovarao je danas u Sarajevu sa generalnim direktorom za susjedsku politiku i pregovore o proširenju Christianom Danielssonom i direktoricom za zapadnu Evropu, zapadni Balkan i Tursku u Evropskoj službi za spoljne poslove (EEAS) Angelinom Eichhorst.

Predsjedavajući Zvizdić je upoznao goste sa aktuelnom političkom situacijom u BiH. Naglasio je značaj koji je proces pripreme odgovora na Upitnik Evropske komisije imao na proces evropskih integracija BiH, ne samo kao sastavni dio procesa pripreme mišljenja Evropske komisije o zahtjevu za članstvo, već i u kontekstu njegovog uticaja na unapređenje koordinacije institucija u BiH na provođenju aktivnosti vezanih za proces integriranja BiH u Evropsku uniju, kao i u smislu izvršavanja unapređenja cjelokupnog bh. društva u administrativnom, pravnom, političkom i ekonomskom smislu.

Predsjedavajući Zvizdić je upoznao direktora Danielssona o stepenu realizacije mjera iz Reformske agende. Rekao je da je u potpunosti realizovano preko 70 posto mjera koje su bile u nadležnosti Vijeća ministara BiH i da će naredni period biti posvećen finaliziranju ciljeva iz Reformske agende. Naglasio je da će i ubuduće ključni ciljevi rada Vijeća ministara BiH biti evropske i NATO integracije, kao i jačanje vladavine prava, što je posebno važno za nastavak svih reformi.

Sastanku je prisustvovao i šef delegacije Evropske unije u BiH i specijalni predstavnik Evropske unije u BiH, ambasador Lars–Gunnar Wigemark, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.