Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Zvizdić posjetio Regionalni ured Anadolu Agency (AA) za Balkan

zvizdic_anadolija_1

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić posjetio je danas Regionalni ured Anadolu Agency (AA) za Balkan i tom prilikom ukazao na značaj objektivnog novinarstva i informisanja, poručivši da su profesionalne, provjerene informacije nešto što je izuzetno važno, ne samo u BiH nego i u cijelom regionu.

Zvizdića je dočekao Hakan Celik, direktor Regionalnog ureda Anadolu Agency (AA) za Balkan, koji ga je tom prilikom informisao o radu agencije.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH čestitao je Regionalnom uredu Anadolu Agency petu godišnjicu rada, koja se obilježava 11. marta, te poželio da još puno godina bude prisutna na prostoru BiH i Balkana.

Zvizdić je kazao kako su nezavisni, profesionalni mediji neophodni za demokratski razvoj svakog društva.

Hakan Celik dočekao Zvizdića

“BiH ima namjeru, ili barem svi su se jasno opredijelili, da želimo prihvatiti evropske, moderne standarde i postati član porodice modernih, evropskih država. To bez adekvatnog, savremenog statusa medija na našem prostoru i u zakonima, u konačnici, ispravnom razumijevanju što znači medij, neće biti moguće”, istakao je Zvizdić.

Podsjetio je da u posljednjem izvještaju Evropske komisije o napretku BiH ima puno pozitivnih konstatacija, ali da je konstatovano i da nije napravljen ozbiljan napredak u sferi javnih RTV servisa.

“To je zaista nešto na čemu se mora dodatno raditi, i moraju se na neki način nosioci javnih funkcija educirati o ispravnom statusu medija, jer mi smo iz jednog sistema, u kojem smo dugo bili, naglo ušli u drugi sistem i, naravno, da ljudi koji su navikli na ponašanje u ranijem sistemu trebaju vremena da izvrše tzv. mentalnu tranziciju”, kazao je Zvizdić.

Prema njegovim riječima, prije pet-šest godina u BiH su bila tri-četiri ključna medija, ali u posljednje vrijeme ta situacija se značajno promijenila.

“Oni su kreirali javno mnijenje i, nažalost, nisam siguran da su bili daleko od ozbiljnog političkog uticaja. Sa pojavom portala došlo je do malo šireg spektra medija i samim tim i većeg broja informacija ili barem mogućnosti da se prava informacija ne može baš tako lako spinovati”, rekao je Zvizdić.

Naglasio je i kako, uprkos širokom spektru medija, i dalje u javnom prostoru ima dosta dezinformacija, dodavši kako su profesionalne, provjerene informacije izuzetno važne, ne samo u BiH nego i u cijelom regionu.

“U prostorima kao što je Zapadni Balkan zaista sa informacijama treba biti dodatno oprezan, pogotovo sa onim koje mogu voditi ka bilo kakvim nacionalnim problemima. S druge strane, političari moraju biti naviknuti da su javne ličnosti i da je to funkcija koja sa sobom nosi potrebu profesionalnog ponašanja”, kazao je Zvizdić.

Izrazio je zadovoljstvo posjetom Uredu AA.

Hakan Celik, direktor Regionalnog ureda AA za Balkan, podsjetio je da je servis Anadolu Agency na bosanskom, hrvatskom i srpskom jeziku prvi međunarodni servis AA koji je osnovan izvan Turske.

Celik je podsjetio da Regionalni ured AA za Balkan 11. marta slavi pet godina rada, kao i da je AA prisutna u svim balkanskim zemljama gdje ima zaposlene i pretplatnike.

Prema njegovim riječima, vijesti AA koriste kako u printanim tako i elektronskim medijima širom regije.

Govoreći o radu AA u svijetu, Celik je istakao da Agencija emituje vijesti na 11 jezika.