Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Zvizdić: Od 2004. godine postoji sigurnosno savjetodavna služba

zvizdic

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić (SDA) potvrdio je da od 2004. godine postoji sigurnosno savjetodavna služba u okviru Vijeća ministara koja je u protekloj godini imala redovne mjesečne sjednice na kojima su davane opće smjernice Obavještajno-sigurnosnoj agenciji (OSA) BiH.

On je tako odgovorio na pitanje delegata iz Kluba Srba u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Sredoja Novića (SNSD) koji je obrazložio da ovo pitanje postavlja jer je bilo nekoliko mandata, ali ta služba nije osnovana.

Nović je istaknuo da je OSA ozbiljna, kompleksna i profesionalna služba koja traži od izvršne vlasti određena uputstva i sugestije da bi mogla adekvatno odgovoriti izazovima što stoje pred njima, a prema Zakonu o OSA-i predsjedavajući Vijeća ministara vrši nadzor nad radom OSA-e.

– Formiranje ove službe je zato veoma značajno i bio bih obradovan ako se potvrdi da je ona zaista osnovana, a ako ne da čujemo koji je to orijentacioni rok da možemo očekivati osnivanje zbog interesa i pomoći OSA-i – pojasnio je Nović.

Također on je na današnjoj sjednici Doma naroda zatražio i podatke koliko je zaposlenih u toj službi, koja je njihova školska stručna sprema te koje su nacionalnosti zaposleni u službi.

Zvizdić je još pojasnio da ova služba kao izvršni obavještajni odbor pomaže predsjedavajućem Vijeću ministara da bi mogao obavljati svoje poslove, osnovana je u okviru Vijeća ministara i izvještaj o radu podnosi predsjedavajućem Vijeća ministara.

Potvrdio je da su u službi zaposlene dvije osobe i to sekretar službe koji je Bošnjak i magistar je sigurnosnih nauka i tehnički sekretar koji je Hrvat i ima srednju stručnu spremu.

Naglasio je i da je dužnost sekretara službe u mandatu Nikole Špirića (SNSD) obavljala osoba koja je po nacionalnosti Srbin, u vrijeme mandata Vjekoslava Bevande (HDZBiH) tu funkciju obavljala je osoba po nacionalnosti Hrvat i svi su imali visoku stručnu spremu.

– Što se tiče sastava Izvršnog obavještajnog odbora njega čine predsjedavajući i dva zamjenika predsjedavajućeg Vijeća ministara, mogu biti i dva ministra tako da on odražava u svakom trenutku zastupljenost sva tri konstitutivna naroda u BiH – kazao je Zvizdić.

Nović je na to kazao da nije uvjeren da su dva čovjeka dovoljna da obavljaju sve ono što treba Izvršnom odboru, posebno što je predviđeno zakonskim rješenjima kompletno formiranje mnogo veće službe koja bi mogla mnogo adekvatnije da pomogne ne samo ovom izvšnom odboru nego i OSA-i.

– Treba poduzeti dodatne korake ako želimo da ojačamo i kroz izvršnu vlast dajemo smjernice OSA-i – zaključio je Nović.