Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Zvizdić: Nećemo zaboraviti Srebrenicu, ali možemo početi s procesima pomirenja

zvizdic – brok4

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić iz Londona je poslao poruku povodom obilježavanja 21. godišnjice genocida u Srebrenici u kojoj je istakao kako će u Velikoj Britaniji biti održana komemoracija povodom sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici, javlja Anadolu Agency (AA).

“Ono što posebno želim podvući jeste da je Velika Britanija bila prva u Evropi koja je održala komemoraciju povodom genocida u Srebrenici i konačno prva država koja je otpočela izuzetno važan projekat, a to je edukacija o genocidu počinjenom u Srebenici kako bi cijeli svijet, a posebno građani Velike Britanije i Evrope bili upoznati sa ovim tragičnim događajem, najvećim masakrom i genocidom urađenim poslije Drugog svjetskog rata u Evropi”, istakao je Zvizdić.

On je naglasio da je Velika Britanija kao veliki prijatelj BiH, još uvijek praktično jedina zemlja na svijetu koja je proglasila Dan sjećanja na Srebrenicu. Zvizdić je izrazio i zahvalnost što je Velika Britanija učestovala u finansiranju izgradnje zgrade Memorijalnog centra u Srebrenici kao i brojnim vidovima pomoći koje je uputila za povratnike u Srebrenicu.

“Večeras ćemo obilježiti sjećanje na genocid u Srebrenici, tu najstrašniju i najbolniju ranu na tijelu Bosne i Hercegovine, najstrašniji i najtužniji događaj u historiji BiH. Još jednom ćemo se sa sjetiti svih nevinih žrtava, više od osam hiljada koji su brutalno ubijeni u Srebrenici i poručiti da Srebrenicu nikada nećemo zaboraviti, ali da možemo početi sa procesima razgovora i sa procesima pomirenja, ali samo onda kada oni ratni zločinci koji su naredili ovaj zločin i genocid i oni koji su ga izvršili budu izvedeni pred lice pravde i kada svi i u BiH i van BiH priznaju tu nepobitnu i u Međunardonom sudu pravde u Hagu dokazanu istinu i činjenicu da je u Srebrenici počinjen genocid. Svi smo opredjeljeni ka miru, prosperitetu, dobroj regionalnoj saradnji, ali takva saradnja mora biti bazirana na istini, na priznavanju odgovornosti za počinjeni zločin i, naravno, privođenju onih koji su to učinili licu pravde, jer to je jedina pravda i ono što očekuju i žrtve, ali i preživjeli genocida u Srebrenici”, smatra Zvizdić.