Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Zvizdić ručao s Grabar-Kitarović: Pružili smo ruku, čekamo odgovor Hrvatske

BiH

zvizdic_kolinda

Bilateralni odnosi i unapređenju saradnje BiH i Hrvatske bile su teme razgovora predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Denisa Zvizdića sa delegacijom Republike Hrvatske koju je predvodila predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar – Kitarović, javlja Anadolu Agency (AA).

Zvizdić je upoznao hrvatsku predsjednicu sa stepenom realizacije obaveza BiH dogovorenih kroz evropsku agendu i izrazio uvjerenje da će u narednom periodu Republika Hrvatska lobirati da Bosna i Hercegovina sto prije dobije kandidatski status u Evropskoj uniji.

Što se tiče našeg današnjeg protokolarnog ručka mi nismo otvarali neke teme niti smo ih posebno analizirali. U fokusu razgovora je bila Evropska unija i očekujemo da će Hrvatska nastaviti i dalje lobirati kako bi BiH dobila što prije kandidatski status”, istakao je predsjedavajući Savjeta ministara BiH.

Na pitanje da li je bilo razgovora u vezi s gradnjom Pelješkog mosta, Zvizdić je kazao da nije bila prilika niti sastav da se danas razgovara o Pelješkom mostu.

“Trebamo to riješiti na bazi dobrosusjedskih odnosa, a nikako otići u fazu koja bi dovela do pokretanja arbitražnih sporova”, poručio je Zvizdić koji je juče poslao pismo hrvatskom premijeru Andreju Plenkoviću.

“Moje pismo je bilo potpuno precizno i dalo je jesan stav BiH. Druga karakteristika moga pisma je prijedlog rješenja, dakle pružena ruka. Mi smo pružili ruku Hrvatskoj, kao našem susjedu, da riješimo ne samo pitanje Pelješkog mosta, nego i druga pitanja poput odlaganja nuklearnog otpada, korištenje hidropotencijala BiH, jačanje i izgradnja graničnih prelaza, imovina BiH koja se nalazi na teritoriji Hrvatske, adekvatno korištenje luka kako bi ojačali ekonomski protok roba, ljudi, kapitala itd. To su pitanja za koja imamo rješenja, pružili smo ruku i čekamo da naš komšija, Hrvatska, odgovori”, zaključio je Zvizdić.

Grabar – Kitarović je rekla da je Republika Hrvatska prijatelj Bosne i Hercegovine i da istinski želi napredak BiH u evropskim i NATO integracijama. Podijelila je i iskustva Hrvatske na tom putu i rekla da je Hrvatskoj važno članstvo BiH u Evropskoj uniji i da BiH može koristiti pozitivna iskustva koja ima Hrvatska.

Sagovornici su se saglasili da je dijalog susjeda koji dijele granicu od preko hiljadu kilometara najbolji put prema izgradnji dobrosusjedskih odnosa i da je u narednom periodu neophodno jačati saradnju u cilju stabilizacije odnosa dvije zemlje.

Sastanku su prisustvovali ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda, ministrica za ljudska prava i izbjeglice BiH Semiha Borovac, ministrica odbrane BiH Marina Pendeš i ambasadorica BiH u Republici Hrvatskoj Renata Paškalj.