Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Susret Zvizdića i Calavere: BiH treba nastaviti procese pomirenja

BiH

Zvizdic

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić sastao se s direktoricom za Zapadni Balkan u Generalnoj direkciji Evropske komisije za politiku susjedstva i pregovore Genovevom Ruiz Calaverom i u upoznao je s aktuelnom političkom i ekonomskom situacijom u BiH i realizacijom zadataka koje BiH treba da ispuni na putu ka Evropskoj uniji.

Predsjedavajući Zvizdić je upoznao direktoricu Calavere sa pripremom samita premijera zemalja zapadnog Balkana koji će u martu biti održan u Sarajevu. Rekao je da će to biti prilika da se pripreme zajednički projekti koji će biti ponuđeni na Samitu zemalja zapadnog Balkana u Trstu početkom jula ove godine.

Kako je saopćeno iz VMBiH, u razgovoru o popunjavanju odgovora na Upitnik koji je BiH dobila od Evropske komisije, predsjedavajući Zvizdić je rekao da su svi administrativni nivoi vlasti i sve institucije, izuzev Republike Srpske, blagovremeno i kvalitetno dostavili svoje odgovore i da Direkcija za evropske integracije radi na pripremi materijala koji će biti predmet konačnog usaglašavanja kroz predviđene strukture.

On je izrazio nadu da će u skorom periodu biti dostavljeni i odgovori iz RS kako bi se osigurala priprema jedinstvenih odgovora ispred Bosne i Hercegovine.

Predsjedavajući Zvizdić i direktorica Cavalere su se saglasili da Bosna i Hercegovina treba nastavi procese pomirenja i jačanja regionalne saradnje.

Zvizdić je rekao da će Vijeće ministar BiH nastaviti da radi na ekonomskom razvoju BiH, jačanju poslovnog okruženja i na poboljšanju životnog standarda građana.

Sastanku je prisustvovao šef delegacije Evropske unije i specijalni predstavnik EU U BiH, ambasador Lars Gunnar Wigemark, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.