Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Zvizdić: BiH nezaustavljivo ide ka članstvu u EU i NATO-u

BiH

vucic zvizdic (2)

BiH neumitno i nezaustavljivo ide ka članstvu u EU i NATO-u i nikakve rezolucije to neće zaustaviti – kazao je predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić.

Gostujući u emisiji FTV-a predsjedavajući VM BiH Denis Zvizdić je naveo da Bugarska od 1.januara preuzima predsjedavanje Evropskom unijom, i ono što je jako važno je da će veća pažnja biti posvećena zapadnom Balkanu, što je jako važno i za BiH i regiju.

– To su izuzetno važne poruke za BiH jer ćemo ostati, i kao država i kao zapani Balkan u fokusu interesovanja Evropske unije – kazao je Zvizdić i pojasnio da to znači da će uz pomoć prijatelja iz EU, moći ubrzano razvijati ključni vanjsko-politički cilj a to je članstvo u Evropskoj uniji.

Zvizdić je najavio da će prilikom sustrašnjeg susreta s premijerom Bugarske Boykom Borisovim razgovarati o važnim temama, poput evropske integracije BiH, ekonomskoj saradnji koja je dobra, ali bi mogla biti i veća, kao i saradnji u nekim drugim sektorima za koje su zainteresirane i BiH i Bugarska koja je veliku voznik i hrane, pića, namještaja, turizma…

Govoreći aktualnoj situaciji u BiH, Zvizdić je kazao da će radikalna retorika, neproduktivno političko sukobljavanje koje svoje izvorište nalazi u prerano započetoj izobrnoj kampanji, prestati tek poslije općih izbora i objave rezultata izbora.

– Do tada ne možemo očekivati će se politički akteri okrenuti najvažnijim životnim pitanjima i prioritetima BiH kao što su evrospke i nato integracije, ekonomski razvoj, vladavina prava, jačanje unutrašnje integracije BiH, te etabliranje BiH u regionalnim i međunarodnim okrvirima – naveo je on.

Ali ipak, dodao je on, nastavit će raditi, a u ovom trenutku postoji dobra dinamika u pripremi odgovora na upitnik od strane radnih grupa, poslije višemjesečne blokade, te da očekuje, da, ako ne bi bilo nekih iznenadnih tema, da će taj posao završiti do kraja ove godine i odgovore poslati ka Bruxellesu.

U ovom trenutku, naveo je Zvizdić, verificirano je 17 poglavlja, a vrlo brzo će biti još osam, a već se prevodi više od 10.000 stranica i “u tom smislu sam realni optimista”.

– Ako zadržimo ovu politikčku volju, onda možemo kazati da ćemo realizirati taj važan uvjet koji je još uvjek jedini uvjet za dobijanje kandidatskog statusa, a to nam je bazni cilj u ovome mandatu – rekao je Zvizdić.

Ne slaže se u potpunosti s konstatacijom iz izvještaja CCI-a o stanju nacije koji je u pripremi, jer to iziskuje učešće ogromnog broja organizacija, pojedinaca i institucija.

Ali, kazao je da uvijek prihvata realnu kritiku, te iznio podatke koji su relevantni, provjerljivi, a to je značajno dinamiziranje cilja Vijeća ministara BiH a to su evropske intergacije BiH, stvaranje perspektive za stabilnost BiH, povećan je izvoz od 17, 6 posto, priznato povećanje broja novouposlenih više od 40.000 na nivou BiH.

– Imamo dobre trendove, ali oni nisu dovoljni, mora se raditi mnogo više, mora se riješiti ključni makro-ekonomski problem a to je pitanje otvaranja novih radnih mjesta s fokusom na mlade ljude – naglasio je Zvizdić.

Podcrtao je da se reforme moraju nastaviti ma koliko one bolne bile i moraju ići u nekoliko bitnih pravaca, prije svega reforme koje će očuvati nivo depolitizacije ključnih institucija, u oblasti pravosuđa, koje je jedno od tri stuba svakoga društva, u jačanju vladavine prava, poboljšanju poslovnog okruženja, privlačenju stranih investicija, a preduvjet svega toga je politička stabilnost.

Ponovio je da zakon o akcizama, a na osnovu razgovora sa zastupnicima, može imati realnu šansu da bude usvojen, ako zadovolji dva uvjeta, a to je jasna namjena, da ta sredstva moraju ići u cestogradnju i povećanje nivoa transparentnosti.

Podsjetio je na to da postoji konsenzus o aktivaciji MAP-a što će donijeti povećan nivo mira i stabilnost BiH, i regiona.

– BiH neumitno i nezaustavljivo ide ka članstvu u EU i NATO-u i nikakve rezolucije to neće zaustaviti – kazao je Zvizdić i dodao da niko ne pokušava preuzeti nadležnosti entiteta, ali sasvim sigurno, nikada nećemo dozvoliti da se ustavna nadležnost BiH preuzme od bh. entiteta.