Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Angelina Eichorst

Zvaničnica Brisela potvrdila: Dogovor o izbornoj reformi BiH značajno približava EU!

angelina-eichhorst-db (4)

Ambasador Murphy: To ne podrazumijeva dogovor po bilo koju cijenu, posebno je bitan paket o integritetu izbornog procesa

Direktorica pri Evropskoj službi za vanjske poslove Angelina Eichorst izjavila je danas u Sarajevu da će postizanje dogovora o izmjenama Ustava i Izbornog zakona u skladu sa preporukama Venecijanske komisije značajno približiti BiH kandidatskom statusu za članstvo u EU.

Piše: A. DUČIĆ

Najavila je intezivne pregovore s liderima i predstavnicima vlasti u kojima učestvuju i predstavnici EU i SAD.

– U predstojećim danima u pregovorima sa nama će biti prisutni i predstavnici Venecijanske komisije. Tu podrazumijevamo i druge zakone u Parlamentu oko rada pravosuđa i borbe protiv korupcije. Visoki predstavnik EU Josep Borrell pozvao lidere ove zemlje da rade na očuvanju mira i sigurnosti, na postizanju dogovora vezano za izmjene Ustava i Izbornog zakona kojima se osigurava jednakost, pozvao lidere da na tome rade – kazala je Eichorst, te je dodala:

– Visoki predstavnik EU uputio je jasne smjernice za dalje djelovanje ambasadoru Sattleru i meni da zajendo sa američkim partnerima nastavljamo proces usaglašavanja pravnog okvira kojim bi se se što više unaprijedilo povjerenje građana u demokratske procese. Paket u svojoj cijelosti treba biti prihvatljiv za Venecijansku komisiju.

– U ovom trenutku ne mogu komentarisati koji su elementi prihvatljivi ili ne jer su razgovori u toku. Vrlo nas često pitaju zašto i dalje učestvujemo u ovom razgovorima. Smatram da je naša obaveza da pokušamo sa svoje strane dati doprinos za uspješan ishod u ovom procesu. EU zajedno sa partnerima može pomoći da se dođe do rješenja. – kazala je Eichhorst.

Ambasador SAD u BiH Michael Murphy, koji će također aktivno učestvovati u pregovorima sa liderima, je izjavio da ovo ne podrazumijeva dogovor po bilo koju cijenu, već dogovor o elementima koji su već poznati, a posebno paket koji se odnosi na integritet izbornog procesa.