Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sarajevo

“Žuta ili smeđa voda je karakteristična kod redukcija”: ViK dao upute za korištenje vode

voda cesma
Foto: Fena/ Arhiva

Iz ViK-a imaju i objašnjenje zašto je voda ponekad bijela ili ostavlja bijele tragove, ali su govorili i o žutoj, narandžastoj ili smeđoj boji vode

Iako sarajevskim ulicama voda curi na sve strane, Sarajlije posljednjih dana imaju učestale redukcije vode. Iz Vodovoda i Kanalizacija kažu da je to zbog suša, a nikako zbog kvarova koje ne popravljaju.

Sada su iz ViK-a svojim korisnicima objasnili upute kako da koriste vodu nakon redukcija. Kažu i da je voda ispravna, prenosi Oslobođenje.

-Obavještavamo korisnike da nakon ponovne uspostave vodosnabdijevanja obavezno slijede uobičajene upute koje se primjenjuju kod nestanka vode iz bilo kojeg razloga, tj. da puste vodu da “oteče” (ispiranje instalacija) dok na istočište ne dođe “hladna” voda što je znak da je izmijenjena voda u unutrašnjim instalacijama.

Prema dosadašnjem dugogodišnjem iskustvu rada Laboratorije za kontrolu kvaliteta vode, voda u sistemu javnog vodosnabdijevanja i nakon prekida u vodosnabdijevanju je zdravstveno ispravna.

Svi građani koji se snabdijevaju vodom iz sistema kojim upravlja KJKP “Vodovod i kanalizacija” ukoliko imaju sumnju na kvalitet vode ili zdravstvenu ispravnost vode za piće, mogu se obratiti u Laboratoriju za kontrolu kvaliteta vode na broj telefona 033/ 483-415 te će se u slučaju potrebe izvršiti uzorkovanje i analiza uzorka vode uzetog na krajnjem istočištu korisnika”, rekli su iz ViK-a.

Iz ViK-a imaju i objašnjenje zašto je voda ponekad bijela ili ostavlja bijele tragove, ali su govorili i o žutoj, narandžastoj ili smeđoj boji vode.

-Povremena pojava bijele vode na česmi posljedica je prisustva mikroskopskih mjehurića vazduha u vodi koji nastaju usljed promjena u pritisku ili temperaturi vode u toku transporta kroz cjevovod. Mjehurići vazduha se oslobađaju iz vode tako da se voda u čaši bistri odozdo prema gore i nakon 2-3 minute voda postaje bistra.

Pojava bijele vode usljed prisustva mjehurića vazduha je prirodna fizikalna pojava, ne utječe na zdravstvenu ispravnost vode i nema povezanosti sa prisustvom hlora u vodi.

Svaka prirodna voda sadrži veće ili manje količine rastvorenih minerala. Dužim stajanjem vode, a naročito prokuhavanjem vode dolazi do taloženja minerala i to uglavnom kalcijum karbonata i magnezijum karbonata u vidu bijelog taloga – kamenca. Količina kamenca koja se taloži direktno zavisi od sadržaja minerala u vodi, odnosno od tvrdoće vode. Ukoliko su u vodi prisutni joni željeza kamenac može biti narandžaste ili smeđe boje.

Tvrdoća vode u sarajevskom vodovodnom sistemu je 10 – 14 °dH (srednje tvrda voda), osim u dijelu Ilidže u zoni vodosnabdijevanja “Stup” gdje je tvrdoća 18 – 19 °dH (tvrda voda).

Tvrdoća vode je prirodna karakteristika vode i ne utječe na zdravstvenu ispravnost vode u skladu sa zahtjevima Pravilnika o zdravstvenoj ispravnosti vode za piće.

Kratkotrajna pojave žute, narandžaste ili smeđe boje vode je karakteristična za situacije nakon prekida u vodosnabdijevanju, bez obzira na to da li je do prekida došlo usljed zatvaranja vode zbog radova koje vrši KJKP “Vodovod i kanalizacija” d.o.o. Sarajevo ili je vodu zbog radova ili iz nekog drugog razloga zatvorio upravitelj objekta.

U tim situacijama se voda iz tzv “slijepih krakova” tj. dijelova vodovodnih instalacija u kojima voda nije u redovnoj cirkulaciji (naprimjer u stanovima u kojima niko ne boravi) vraća u cjevovod i nakon uspostavljanja vodosnabdijevanja, ta voda se prva pojavljuje na česmama. U slijepim krakovima može doći do korozije unutrašnjih instalacija i do pojave željeza u vodi koje daje karaketrističnu žutu, narandžastu ili smeđu boju. Pojava takvog obojenja je kratkotrajna i u zavisnosti od dužine priključne instalacije i unutrašnjih instalacija potrebno je izvršiti ispiranje u trajanju od desetak minuta dok se voda ne izbistri.

Svim ispitivanjima uzoraka vode koja nakon prekida u vodosnabdijevanju ima pojavu navedenog obojenja i uzoraka nakon ispiranja do pojave uobičajenog izgleda vode, utvrđeno je da koncentracija željeza u uzorcima uzetim neposredno nakon gubitka boje u skladu sa zahtjevima Pravilnika o zdravstvenoj ispravnosti vode za piće, tj. može se koristiti za piće.

Ukoliko se obojenje vode zadržava duže vrijeme od gore navedenog ili ukoliko postoje drugi razlozi za sumnju u zdravstvenu ispravnost vode, građani se mogu obratiti našoj Laboratoriji za kontrolu kvaliteta vode na telefon 033/483-415 (od 7:30 do 16:00 sati) ili dispečerskom centru na telefon 033/210-707 (00:00 – 24:00 sati). Laboratorija će u slučaju potrebe izvršiti uzorkovanje vode na česmi ili na vodomjeru i obavijestiti zainteresiranu stranu o rezultatima ispitivanja zdravstvene ispravnosti vode.

U svakom slučaju, bez obzira da li je došlo do pojave obojenja vode ili nije, preporučuje se ispiranje unutrašnjih vodovodnih instalacija nakon svakog prekida u vodosnabdijevanju ili nakon dužeg nekorištenja vode u objektu, kada odvrnete česmu pustite da vode oteče, poručuju iz sarajevskog Vodovoda i kanalizacija.