Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Nakon požara

Zrak u Modriči i dalje zagađen, ali su vrijednosti u opadanju

gudronska jama modrica
Foto: Fena/ Ilustracija

Požar u jami je brzo saniran, ali su u vazduhu ostale izuzetno opasne materije

Vazduh na području opštine Modriča i dalje je zagađen, ali su vrijednosti u opadanju, nakon 16 dana od izbijanja požara na lokalitetu Gudronska jama kod Modriče.

Gudronska jama je lokalitet na kojem se nalazi oko 25.000 tona toksičnog otpada iz Rafinerije ulja Modriča. Upozorenja ekologa da predstavlja ekološku bombu, nažalost, su se obistinila kada se otpad zapalio usljed visokih temperatura vazduha.

Požar u jami je brzo saniran, ali su u vazduhu ostale izuzetno opasne materije, koje su trenutno u opadanju. Sagorijevanje nafte se klasifikuje kao kancerogena materija, a nadležni ovo klasifikuju kao ekološki incident.

Lokalnom stanovništvu izdato je uputstvo na koji način može da ga koristi. Voda iz lokalnog Vodovoda je, za sada, ispravna za piće. Može se desiti zagađenje ako bi došlo do velikih padavina.

Kako tvrde nadležni, Domu zdravlja u Modriči nisu se javljali građani sa zdravstvenim problemima koji bi se mogli dovesti u vezi sa posljedicama požara. Međutim, niko ne isključuje takvu mogućnost u narednom periodu, jer je riječ o opasnim materijama u vazduhu.

Direktor Instituta za zaštitu i ekologiju Predrag Ilić izjavio je danas na konferenciji za novinare da su mjerenja kvaliteta vazduha rađena tri puta. Prvi put odmah po izbijanju požara, 15. augusta na tri lokacije: centar Modriče, najbliže kuće lokalitetu i sama jama. Naredna mjerenja su bila 19. i 27. avgusta na dvije lokacije, u centru i kod najbližih kuća. – Prvo mjerenje je pokazalo izutetno veliko povećanje zagađenja, prije svega sagorijevanje naftnih derivata – objasnio je Ilić.

Poslije gašenja požara, kako je rekao, vrijednosti zagađenja su bile manje za 40 do 60 odsto, dok mjerenja iz 27. augusta pokazuju da su određeni parametri u graničnim vrijednosima, dok su određene vrijednosti i dalje prekoračene.

-Očekujemo da uskoro zagađenja vazduha neće biti – rekao je Ilić koji je najavio da će biti rađeno mjerenje eventualnog zagađenja zemljišta i vode.

Ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS Bojan Vipotnik izjavio je da je najbitnije da je situacija u Modriči u veom brzom roku stavljena pod kontrolu. On je rekao da je Vlada RS, na zahtjev lokale zajednice, obezbijedila 300.000 KM plus PDV za zatrpavanje jame.

-Kao što je poznato, problematika traje od šezdesetih godina prošlog vijeka. Resorno Ministarstvo je bilo na pragu dogovora sa međunarodnim partnerima da rješi saniranje otpada, ali je aktivnosti spriječila pandemija 2020. godine – tvrdi Vipotnik.

On je rekao da su poslije izbijanja požara kontaktirali međunarodne partnere, te da bi u januaru naredne godine mogli početi sa saniranjem radioaktivnog otpada iz Modriče.

-U problematiku su uključeni i Rafinerija ulja i opština, a po mojoj slobodnoj procjeni, projekat sanacije će da košta najmanje 10 miliona KM – dodao je Vipotnik.

Načelnica Službe za higijenu na Institutu za javno zdravstvo RS Vesna Rudić Grujić izjavila je da je Institut nakon posljednjih mjerenja vazduha revidirao preporuke.

-Pratićemo stanje i preporuke će zavisiti od daljih mjerenja kvaliteta vazduha, vode i hrane koji bi eventualno mogli da budu kontaminirani – navela je ona.

Ministarica prosvjete RS Željka Stojčić izjavila je da je, nakon rezultata posljednjih mjerenja vazduha, odlučeno da đaci u Modriči počnu sa nastavom od ponedjeljka.