Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

POTVRĐENO ZA "FOKUS"

Zornić i Zeljko ostaju pod mjerama zabrane, ne smiju napustiti boravište

Hermedin Zornić i Slaven Zeljko
FOTO: HDZBiH
Hermedin Zornić i Slaven Zeljko

Hermedin Zornić i Slaven Zeljko sumnjiče se za krivična djela zloupotreba položaja ili ovlaštenja i povreda ravnopravnosti pri zapošljavanju

Iz Tužilaštva KS potvrđeno je za Fokus kako su zaprimili sudsko rješenje kojim ostaju mjere zabrane za čelnike preduzeća Operator-Terminali Federacije BIH Hermedina Zornića i Slavena Zeljke, a koje je tražilo Tužilaštvo.

Suprotno navodima u određenim medijima, rečeno nam je da one i nisu bile ukinute, nego je ponovno zakazano ročište zbog propusta iz proceduralnih razloga, a po žalbi odbrane. Mjere su sve vrijeme bile na snazi, kazali su nam. 

Podsjetimo, nakon ispitivanja u Tužilaštvu KS, postupajući tužilac predložio je Općinskom sudu u Sarajevu određivanje mjera zabrane osumnjičenima direktoru Hermedinu Zorniću i članu Uprave Slavenu Zeljki i to: zabrana napuštanja boravišta, oduzimanje putnih isprava, zabrana obavljanja funkcije ili djelatnosti i zabrana kontaktiranja sa svjedocima.

Hermedin Zornić i Slaven Zeljko sumnjiče se za krivična djela zloupotreba položaja ili ovlaštenja i povreda ravnopravnosti pri zapošljavanju. Tačnije, osumnjičeni su da su tokom 2022. godine nezakonito zaposlili najmanje 15 osoba u privredno društvo Operator – Terminali FBiH bez raspisivanja javnog oglasa. Većina uposlenih nisu ispunjavali uvjete za radna mjesta na koja su raspoređeni.