Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Bjegunac od zakona

Zoran Galić neće biti izručen BiH, sud u Splitu mu odbio odrediti pritvor

zoran galic
Foto: Arhiv

Galić je više od mjesec nedostupan bh. policijskim i pravosudnim organima iako je pod istragom Tužilaštva BiH budući da je otišao u Hrvatsku neposredno prije nego je trebao biti uhapšen

Zoranu Galiću, zamjeniku direktora SIPA-e, za kojim je Sud Bosne i Hercegovine prošle sedmice raspisao crvenu Interpolovu potjernicu, Županijski sud u Splitu odbio mu je odrediti istražni pritvor, potvrdila je Ivana Grizelj-Ćorluka njegova pravna zastupnica, javlja N1.

Kako je pojasnila Grizelj-Ćorluka, jučer je održano ročište na Sudu u Splitu, a po zahtjevu Tužilaštva i Suda BiH koji zahtijevaju Galićevo izručenje.

“Slobodan čovjek”

-Odlučeno je da se pritvor ne odredi i po tome je Galić sada slobodan čovjek i slobodno se kreće. Uskoro će to i zvanično biti potvrđeno, dodala je Grizelj-Ćorluka.

Pojasnila je i zbog čega je donesena takva odluka.

-Galić je državljanin Hrvatske, a i nije se uspjelo utvrditi da je umiješan u djela koja mu se stavljaju na teret. Šta će dalje biti i kakve su procedure kada je riječ o izručenju, to će dalje odlučiti Tužilaštvo BiH, poručila je Grizelj-Ćorluka.

Podsjetimo, Galić je više od mjesec nedostupan bh. policijskim i pravosudnim organima iako je pod istragom Tužilaštva BiH budući da je otišao u Hrvatsku neposredno prije nego je trebao biti uhapšen.

S druge strane, odbrana tvrdi da je na bolovanju te da će se liječiti u Hrvatskoj i da nije pobjegao od hapšenja.

Zloupotreba položaja

Galić se tereti da je kao direktor Granične policije BiH zloupotrijebio položaj i primio dar te bio uvezan sa krijumčarima duhana.

Tužilaštvo BiH je protekle sedmice raspisao Interpolovu crvenu potjernicu, dok je Galić u međuvremenu zatražio i zahtjev za penzionisanjem što je na nekoliko sjednica Vijeća ministara BiH bila sporna tačka u vezi koje nije mogao biti postignut dogovor.

Naime, pojedini ministri su zatražili da se on razriješi dužnosti, a ne penzioniše jer ukoliko bi se penzionisao uživao bi određene povlastice i pogodnosti.