Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

podaci civilne zaštite

Značajno usporen proces deminiranja na području Srebrenice

mine minirano

Viši stručni saradnik za poslove civilne zaštite u Opštini Srebrenica Hasudin Mustafić kaže da je tokom 2021/2022. godine proces deminiranja na području te lokalne zajednice značajno usporen

Na području opštine Srebrenica ima 78 minski sumnjivih i rizičnih površina, odnosno minskih polja ukupne površine 2.811.000 metara kvadratnih – podaci su Civilne zaštite Opštine Srebrenica.

Viši stručni saradnik za poslove civilne zaštite u Opštini Srebrenica Hasudin Mustafić kaže da je tokom 2021/2022. godine proces deminiranja na području te lokalne zajednice značajno usporen.

– Tokom 2021. u našoj opštini realizirali smo samo jedan projekt deminiranja ukupne površine 15.000 metara kvadratnih. Riječ je o deminiranju lokaliteta na području MZ Osatica, gdje je očišćena trasa visoko-naponskog dalekovada. Tokom 2022. na području opštine nije bilo deminiranja zbog nedostatka finansijskih sredstava – istakao je Mustafić.

Prema njegovim riječima, za ovu kalendarsku godinu nisu predviđena sredstva za finansiranje procesa deminiranja, uz podsjećanje da je taj proces uglavnom humanitarnog karaktera.

– Još uvijek nemamo nagovještaja da će se tokom 2023. pojaviti donatori koji su zainteresovani za finansiranje procesa deminiranja na području naše lokalne zajednice – kaže Mustafić.

Navodi da je od 1995. godine do danas značajno područje Srebrenice deminirano, a ostalo je da se realiziraju projekti koji se odnose na deminiranje područja u blizini naseljenih mjesta.

-Znamo da je područje opštine Srebrenica slabo naseljeno. Kada pošaljemo projekte za deminiranje prema određenim instancama koje bi mogle bile zainteresovane da ih finansiraju, jedan od prvih uslova koje bi trebalo ispuniti da bi bio prihvatljiv jeste broj ugroženih stanovnika. Nažalost, kod nas su migracije stanovništva velike i svake godine nas je sve manje, ali se nadamo da će se u narednom periodu pojaviti donator koji će biti zainteresovan za finansiranje projekata deminiranja – kaže Mustafić.