Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Lažne dijagnoze

Zloupotreba podataka pacijenata: “Tražite uvid u svoje kartone i uslikajte ih”

ljekar pacijenti recept

Korupcija je preblaga riječ, pravi termin je dobro organizovani kriminal u zdravstvu, smatraju u Udruženju “Kap”. Ako ima volje, ovakve slučajeve je lako otkriti

Aferom zloupotrebe podataka pacijenata za davanje lažnih dijagnoza i recepata za skupe lijekove u Kantonu Sarajevo baviće se pravosudni organi, jer će Zavod zdravstvenog osiguranja ovog kantona, cjelokupnu dokumentaciju o nedavno prijavljenom slučaju proslijediti kantonalnom Tužilaštvu i uredu za borbu protiv korupcije. BHRT je provjerio kakvo je stanje u drugim kantonima Federacije BiH.

U Kantonu Sarajevo nedavno je otkrivena i prijavljena zloupotreba podataka pacijenta za davanje lažne dijagnoze i izdavanje recepata za skupe lijekove. Podaci pacijenta koji je prijavio zloupotrebu korišteni su od aprila do septembra prošle godine. Zakazan je hitan sastanak sa predstavnicima kantonalnog doma zdravlja i ovlaštenim dobavljačem za održavanje informacionog sistema.

“Očito postoje pojedinci u sistemu koji misle da mogu u nekom momentu vlastite krize prevariti sistem, a pri tome ne razmišljaju o posljedicama koje su minorne u odnosu na one posljedice pripisivanje pogresne dijagonoze koju određeni pacijent uopšte i nema”, rekla je Lejla Brčić iz Zavoda zdravstvenog osiguranja KS.

“Sada je red na tužilaštvu, ja se nadam da će počinioci dobiti adekvatne kazne i da nećemo čekati pet godina za nešto što je očigledno kriminal, znači moramo ulagati u kontrolu u našem zdravstvenom sistemu”, rekao je za BHRT Edin Forto, premijer Kantona Sarajevo.

U Unsko-sanskom kantonu nemaju zabilježene ovakve zloupotrebe, ali su ih imali prije nekoliko godina od strane nekoliko ljekara kada još nije bio uspostavljen informacioni sistem i elektronsko izdavanje recepata.

“Tako da su oni propisivali po 18 kutija određenog lijeka za mjesec dana, ja sam sjećam se tad sve to prijavio, pokrenut je spor, sve je dobilo i sudski epilog”, kaže Muris Halkić, ministar zdravstva USK-a.

Tuzlanski kanton je nedavno instalirao ovaj informacioni sistem i nisu zabilježeni propusti, jer u sve sumnje uvid i provjere ima ZZO.

“Sve druge manipulacije u odnosu propisivanja lijekava odgovor bi se morao tražiti na realciji pojedinca i apoteke koja je na nedozvoljen način izdavala bilo koji lijek koji je prošao sve instance sistema Zavoda zdravstvenog osiguranja TK”, rekao je Denis Husić, direktor ZZO TK-a.

Korupcija je preblaga riječ, pravi termin je dobro organizovani kriminal u zdravstvu, smatraju u Udruženju “Kap”. Ako ima volje, ovakve slučajeve je lako otkriti.

“Ja bih pozvala pacijente da odu u svoje ambulante i traže uvid u svoje kartone, neka uslikaju i pacijenti imaju pravo na to prema članu 33 u Federacije BiH, ako vam neko kaže da nemaju pravo neka odmah tuže tu zdravstvenu ustanovu, jer ako se svi ne dignemo odmah, očito nam se ne piše dobro”, kaže Merima Spahić iz Udruge “Kap”.

U Udruženjima koji se između ostalog bave i zaštitom prava pacijenata kažu da su imali nekoliko pritužbi sličnih kao u Sarajevu, ali su se pacijenti plašili pismeno obratiti zdravstvenim ustanovama.

“Po osnovu Zakona o pravima pacijenata pacijent treba pismeno uputiti prigovor direktoru zdravstvene isntitucije, što pacijenti se boje nekih posljedica, ali takav je zakon, u roku od osam dana pacijentu se mora odgovoriti o njegovom pismenom upitu”, kaže Marin Bago, predsjednik Udruge potrošača “Futura” Mostar.

Slučaj u Kantonu Sarajevo samo je pokazao koliko je sistem u BiH u svakom segmentu podložan zloupotrebama, pa čak i domenu zdravlja pacijenata i ličnih podataka koji bi morali biti najzaštićeniji u samom sistemu.