Zeničani obilježili dolazak proljeća tradicionalnom Čimburijadom
Veliki broj građana Zenice obilježio je tradicionalnom manifestacijom Čimburijada prvi dan proljeća u parku na Kamberovića polju, javlja Anadolu Agency (AA).
Stotine Zeničana okuplja se na obalama rijeke Bosne kako bi obilježili dolazak proljeća uz čimbur, jelo koje se pravi od jaja i simbolizuje rađanje života i proljeće.
Rasim Salčinović, zenički ugostitelj, tradicionalno pravi najveći čimbur od 1.500 jaja, koji se podijeli građanima Zenice.
„Čimburijada je za Zenicu najveća radost. Od svih mogućih manifestacija, čimbur spada u najljepše manifestacije grada Zenice. Za jutrošnji čimbur iskorišteno je 1.500 jaja, a da bi se napravio pravi zenički čimbur, potreban je pravi majstor koji poznaje recept. Tradicija je jako duga, ne zna se koliko dugo se obilježava, jer su je obilježavali naši djedovi i pradjedovi“, rekao je Salčinović.
U sklopu Čimburijade organizovano je i takmičenje u pravljenju zeničkog čimbura, koje se održava već treću godinu zaredom.
Dejan Janota iz Požege učesnik je u takmičenju pravljenja zeničkog čimbura.
„Prelijepi su dojmovi sa ovog događaja. Mnogo je naroda i velika je posjeta i oduševljen sam. Drugi put dolazim na Čimburijadu, ali nešto ovakvo u Hrvatskoj nemamo. Definitivno je ovo veliki dodatak turizmu i šteta što se ovo ne prikazuje i negdje drugdje, poput televizija u Hrvatskoj“, rekao je Janota.
Zijad Zahirović je zamijenio Emilijana Kneževića koji se više od 40 godina na prvi dan proljeća tradicionalno kupao u rijeci Bosni.
„Drago mi je što mogu zamijeniti Emilijana koji se više ne može kupati u rijeci Bosni. Ja sam umjesto njega odlučio da budem taj Zeničanin koji će svake godine biti legenda Čimburijade. Emilijan je stara legenda i meni je prvi put i volio bih da budem njegov zamjenik“, rekao je Zahirović.
Tradicionalno je organizovana i eko-regata koja je krenula iz prigradskog naselja Drivuša, u organizaciji Sportsko-rekreativnog kluba „Bosna“ iz Zenice, a učesnici su bili učenici osnovnih škola iz Zenice.
Zeničani će uz muziku, veselje i miris roštilja i čimbura koji se širi Kamberovića poljem ostati do kasnih popodnevnih sati.