Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Željka Cvijanović: Vlast u RS-u nije u panici

ZELJKA CVIJANOVIC NOVA

Vlast u Republici Srpskoj (RS) nije ni u kakvoj panici, jer radi svoj posao daleko bolje nego oni na nivou BiH, tvrdi entitetska premijerka Željka Cvijanović.

Smatra da su „gluposti“ izjave lidera SDS-a Mladena Bosića da je vlast u RS-u panici zbog protesta koje najavljuje opozicija.

-To nije prva glupost koju čujem od opozicionara i Bosića. Izgleda da su oni u panici. Donijeli su političku odluku da idu u proteste i šta imaju više da pričaju, kazala je danas Cvijanović.

Ponovo je optužila predstavnike Saveza za promjene na nivou BiH da „blokiraju sredsta koja pripadaju RS-u“.

Tvrdi da u RS-u se neće organizovati kontraprotesti, već će i vlast u RS-u kada i opozicija imati svoje proteste.

-Opozicija ima svoj razlog da najavi proteste, a mi svoj. Oni su se odlučili za jednu stepenicu u svom političkom životu i mi imamo pravo da se odlučimo za našu i to nije nikakvo tjeranje inata, smatra entitetska premijerka.

Prijedlog Vlade Republike Srpske (RS) je da Banka Srpske više nema ulogu kakvu je imala do sada kao bankarska, već kao jedna drugačija finansijska organizacija, potvrdila je danas entitetska premijerka.

Navela je da se ušlo u proces donošenja novog zakona “koji će subjekte transformisati u neke druge, tako da mogu da funkcionišu, a da ne obavljaju iste aktivnosti”.

Kaže i da se mjesecima o tome komuniciralo sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) te da postoji nova verzija plana reorganizacije te banke, jer su uvažene „neke važne sugestije MMF-a”.

Cvijanović tvrdi da ne postoji zahtjev MMF-a o povećanju uticaja BiH na bankarski sektor, ali da postoji zahtjev koji se odnosi na osnaživanje “svega” u bankarskom sektoru, što se može postići isključivo donošenjem adekvatnih zakona koji se odnose na poslovanje banaka i agenciju za bankarstvo.

Dodala je da još nije preciziran iznos kredita koji BiH traži od MMF-a i da će se uslovi za to znati nakon pisma namjere.

-Suma još nije precizirana, iako sam već i o tome čula razne spekulacije. Sredstva koja se ispregovaraju sa MMF-om biće dovoljna i uklopit će se u ono što treba, a bit će i drugih izvora finansiranja tako da to neće biti problem, ustvrdila je entitetska premijerka.

Potvrdila je i da se jedan od zahtjeva MMF-a odnosi se na reorganizaciju Investiciono-razvojne banke (IRB), dodavši da su mjere po tom pitanju ranije poduzete.