Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

plan rasta

Zbog blokade iz RS-a BiH izgubila 70 miliona eura iz EU

staša košarac vijeće ministara bih
FOTO: A. Durgut/Pixsell

Problem s dokumentom nastao je zbog tri mjere koje nisu prihvatale vlasti u Republici Srpskoj. Radi se o uspostavljanju jedinstvenog broja za hitne slučajeve u cijeloj državi, ukidanju entitetskog veta na odluke o dodjeli pomoći iz državnih sredstava te popunjavanju neupražnjenih mjesta u Ustavnom sudu BiH i poštivanje odluka ovog suda

Bosna i Hercegovina neće dobiti prvu raturanog finansiranja iz Plana rasta za Zapadni Balkan zbog “nedostatka političkog koncenzusa” u zemlji, naveli su iz Delegacije Evropske unije.

NIje bilo političkog konsenzusa

“Vlasti BiH dostavile su Evropskoj komisiji nacrt cjelovite Reformske agende koja je neophodna osnova za učešće u Planu rasta za zapadni Balkan. Evropska komisija je pripremila svoju ocjenu nacrta Reformske agende BiH i svoje komentare prenijela vlastima u BiH, tražeći da se provedu određene revizije. Međutim, 16. jula, vlasti BiH su obavijestile Komisiju da u nedostatku političkog konsenzusa nisu u poziciji da podijele finalizirani tekst”, naveli su iz Delegacije EU.

Problem s dokumentom nastao je zbog tri mjere koje nisu prihvatale vlasti u Republici Srpskoj. Radi se o uspostavljanju jedinstvenog broja za hitne slučajeve u cijeloj državi, ukidanju entitetskog veta na odluke o dodjeli pomoći iz državnih sredstava te popunjavanju neupražnjenih mjesta u Ustavnom sudu BiH i poštivanje odluka ovog suda.

Ističe se u saopštenju Delegacije EU da prva rata Plana rasta može biti isplaćena tek nakon što Evropska komisija i Bosna i Hercegovina formalno usaglase Reformsku agendu.

“Neusvajanje Reformske agende u skladu s komentarima Komisije imat će posljedice: za razliku od drugih partnera u regionu, Bosna i Hercegovina neće dobiti prvu bezuslovnu ratu predfinansiranja predviđenu za isplatu nakon ljeta, u vrijednosti od 7% (70 miliona eura, op.a.), čime će propustiti značajnu priliku za rano finansiranje”, naveli su.

“Ovo je propuštena prilika i nadamo se da će se vlasti BiH uskoro uspjeti dogovoriti”, dodali su.

Plan rasta je podržan novim finansijskim instrumentom

Komisija je navela da nastavlja rad sa vlastima, podržavajući završetak posla po potrebi i da očekuje da dobije Reformsku agendu nakon što bude politički prihvaćena.

“Komisija će je zatim bez odlaganja ocijeniti, kao što je to bio slučaj sa ostalim partnerima, s ciljem njenog konačnog usvajanja što je prije moguće”, navedeno je u saopštenju.

U novembru 2023. godine Evropska Komisija je usvojila novi instrument namijenjen za približavanje zemalja Zapadnog Balkana standardima Evropske unije. S razlogom je nazvan ‘Planom rasta’ (The Growth Plan) i osmišljen je tako da ubrzava reforme i direktno doprinosi životima građana. Sa sobom nosi i priliku za ostvarenje vrtoglavih iznosa za svaku od zemalja Zapadnog Balkana. Trenutno Bosna i Hercegovina je jedina od šest zemalja koja nije finalizirala ključni preduslov.

Plan rasta za Zapadni Balkan je prilika da Bosna i Hercegovina dobije preko 2 milijarde KM u zamjenu za konkretne reforme koje će stvoriti uslove za snažniji ekonomski rast, uključujući funkcionalnije institucije, snažniju vladavinu prava i bolju poslovnu klimu. Pored ulaganja i reformi, Plan rasta otvara mogućnosti za Bosnu i Hercegovinu za veći pristup evropskom jedinstvenom tržištu od preko 450 miliona potrošača, kao i da uspostavi zajedničko regionalno tržište na Zapadnom Balkanu.

Plan rasta je podržan novim finansijskim instrumentom – Instrumentom za reformu i rast za zapadni Balkan – u vrijednosti do 6 milijardi eura u grantovima i zajmovima za cijeli region.