Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Treća gimnazija Sarajevo

Završnom manifestacijom okončan projekat razmjene učenika s Japanom

komsic treca gimnazija
Foto: S.K./ Fokus.ba

Večerašnjoj manifestaciji prisustvovao je član Predsjedništva BiH Željko Komšić, i sam bivši učenik Treće gimnazije, koji je djeci savjetovao da nikada ne podcjenjuju značaj obrazovanja

Treća gimnazija Sarajevo u saradnji sa Udruženjem alumnija ove gimnazije večeras je organizirala završnu manifestaciju jednog projekta na koji su posebo ponosni, a radi se o razmjeni učenika sa jednom od najboljih gimnazija iz Tokya, Kaichi Nihonbashi Gakuen (KNG). Bila je ovo prilika da zahvale donatorima i svima onima koji su doprinijeli uspješnoj realizaciji ove divne priče.

Prva faza inspirativne pustolovine počela je pripremama početkom godine, a potom je u posjetu Trećoj gimnaziji došlo 13 učenika iz Japana, u pratnji svoja dva profesora.

treca gimnazija
Foto: S.K./ Fokus.ba

Tokom desetodnevnog boravka oni su sa svojim vršnjacima učestvovali na brojnim radionicama, upoznali se sa osnovama bosanskog jezika, te posjetili kompanije, institucije i kulturno-istorijske znamenitosti te prirodne ljepote BiH.

Uzvratna posjeta uslijedila je u septembru, a svoje utiske učenici su podijelili u kratkom videu koji je večeras prikazan prisutnim roditeljima, gostima i predstavnicima škole. Kazali su da su zahvalni na iskustvu koje će pamtiti cijeli život te savjetovali ostalim učenicima da takve prilike nipošto ne propuštaju. Fascinirala ih je organiziranost i disciplina Japanaca, te sve što su vidjeli u jednoj od najrazvijenijih zemalja svijeta, ali su, ipak, zaključili da je BiH najljepša. Upoznali su novu kulturu, ljude i stekli prijatelje.

Učestvovali su u dubokoj diskusiji o naciji i nacionalnom identitetu pod vodstvom profesora sociologije, Toshi Shirabe. Pod vodstvom stručnjaka, učili su umjetnost kaligrafije. U njihovoj pratnji bili su profesorica Erna Mujić i bivši učenik Treće gimnazije i koordinator projekta Kerim Hadžić, koji smatra da su djeca iz ovog projekta izašla značajno bogatija.

Večerašnjoj manifestaciji prisustvovao je član Predsjedništva BiH Željko Komšić, i sam bivši učenik Treće gimnazije, koji je djeci savjetovao da nikada ne podcjenjuju značaj obrazovanja. Također, naglasio je značaj upoznavanja drugih kultura te izrazio nadu da će sličnih projekata biti i u budućnosti.