Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

uništavanje prirode

Završena Hidroelektrana Ulog: Očekuje se ogromna ekološka šteta

Foto: Adi Kebo/Žurnal.info

Nakon probnog punjenja u septembru ove godine Fondacija Atelje za društvene promjene (ACT) upozorila je da je, iako nije puštena u komercijalni pogon, HE, čija je planirana zapremina 6,44 miliona m3 vode, već napravila ogromnu ekološku štetu, s obzirom na to da je, u procesu izgradnje, dolazilo do višednevnih zamućenja Neretve nizvodno, što je za posljedicu imalo pomor riba, rakova i ostalih riječnih organizama

Početak izgradnje HE Ulog u opštini Kalinovik svečano je obilježen još 2010. godine, rokovi su probijeni a Vlada Republike Srpske investitoru, kompaniji EFT, produžavala je rokova za izgradnju nekoliko puta. U decembru 2019. godine radovi su ponovo intenzivno krenuli, ovaj put sa planiranim rokom završetka u šestom mjesecu 2023.

HE je završena, i u septembru ove godine puštena u probni rad. Reagovala su ekološka udruženja i stručnjaci, upozoravajući na sigurnosne i ekološke probleme, piše Žurnal.info.

Na fotografijama se vidi treutno stanje na gradilištu HE Ulog.

Institucije bez reakcije

Godinama unazad, domaće institucije nisu reagovale. Ni kontroverze oko kompanije koja izvodi radove – kineski Sinohydro, koji se nalazio i na crnoj listi Evropske investicione banke na 20 mjeseci, te Svjetske banke, upozorenja o trusnom tlu na kojem se HE gradi, opasnosti za ekosistem, nisu izazvale posebne reakcije.

Nakon probnog punjenja u septembru ove godine Fondacija Atelje za društvene promjene (ACT) upozorila je da je, iako nije puštena u komercijalni pogon, HE, čija je planirana zapremina 6,44 miliona m3 vode, već napravila ogromnu ekološku štetu, s obzirom na to da je, u procesu izgradnje, dolazilo do višednevnih zamućenja Neretve nizvodno, što je za posljedicu imalo pomor riba, rakova i ostalih riječnih organizama.

Foto: Adi Kebo/Žurnal.info

-Sigurnosni rizik izgradnje lučne brane visine 53 metra na trusnom i nestabilnom kalinovičkom tlu i više je nego prisutan. Štaviše, u akademskim krugovima HE “Ulog” označena je kao ekološka bomba koja ozbiljno prijeti Konjicu, Jablanicu, Mostaru i ostalim naseljima nizvodno. Vremena za konkretnu reakciju je sve manje, a možemo je očekivati jedino od Pravobranilaštva Bosne i Hercegovine, koje se uključilo u slučaj i od entitetskih resornih ministarstava zatražilo dostavljanje relevantne dokumentacije o ovom projektu, nakon čega će odlučiti o poduzimanju određenih koraka, navode u ACT.

Hidroelektrana (HE) “Ulog” već u fazi probnog punjenja akumulacije pokazuje ozbiljne probleme, poput gubitka vode u akumulaciji kroz novonastale pukotine između zidova brane i okolnog tla, što prijeti sigurnosnom katastrofom i ugrožava naselja nizvodno.

Foto: Adi Kebo/Žurnal.info

Ranije smo pisali da je investitor, kompanija ET u vlasništvu Vuka Hamovića, trgovca strujom. Nedavno je završena i izgradnja solarne elektrane u Bileći u vlasništvu EFT-a, instalirane snage 60 MW, za što je koncesiju dobila od Vlade RS-a.

Pismo Nerminu Nikšiću

Prošle godine profesor Muriz Spahić uputio je otvoreno pismo premijeru FBiH Nerminu Nikšiću, ali bez rezultata

-Pismo upozorava na neslućene posljedice koje mogu nastati u budućim vremenima u kojima sve više dolazi do izražaja elementarne nepogode uvjetovane klimatskim promjenama. Molim vas da učinite sve što je iz vase nadležnosti da u zakonskim okvirima tražite od entiteta RS da obustavi radnje na uništavanju rijeke Neretve i njenog sliva – rekao je tada profesor Spahić za Žurnal.

A o tome kako su entitetske institucije briule o eventualnom problemu, govori i podatak da je Federalno ministarstvo okoliša i turizma je u mandatu ministrice Edite Đapo (SBB) uništilo dokumentaciju u vezi sa izgradnjom HE Ulog, klasifikujući je kao „bezvrijednu registraturnu građu“!

Foto: Adi Kebo/Žurnal.info

-U periodu od 1.3. do 12.3.2019. godine Federalno ministarstvo okoliša i turizma je formiralo povjerenstvo za otpis arhivske građe sa zadatkom da izvrši popis bezvrijedne registraturne građe sukladno Listi kategorije građe sa rokovima čuvanja od 2.12.2011. Kako ste tražili dokumentaciju u svezi realizacije projekta HE Ulog… iz naprijed navedenih razloga ne raspolažemo sa traženom dokumentacijom – navodi se u jednom dokumentu Ministarstva.

Okolinska dozvola za HE Ulog obnovljena je u maju 2021. godine, a rješenje o tome federalnim institucijama dostavljeno je na zahtjev Udruženja Zeleni Neretva Konjic, koje je pratilo cijeli proces i upozoravalo institucije i javnost na ono što slijedi.

Seizmički jedan od najaktivnijih i najnestabilnijih lokaliteta u BiH

Sa tim informacijama upoznato je i Međuentitetsko tijelo za zaštitu životne sredine, koje je u svojm izvještaju za 2021. uredno zabilježilo da je razmatralo informacije u vezi sa Ulogom. Ali bez konkretnih poteza. U ovo tijelo imenovano je osam osoba od kojih su četiri bile iz federalnih institucija – dvije iz Federalnog ministarstva okoliša i turizma, jedna iz Fonda za zaštitu okoliša FBiH i jedna iz Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.

A Zakon o zaštiti okoliša navodi da, kada se zna da će projekat imati uticaj na okoliš drugog entiteta potrebno je da nosilac izrade Studije o uticaju na okoliš izradi i posebno poglavlje o mogućim uticajima na okoliš drugog entiteta.

Foto: Adi Kebo/Žurnal.info

Osim toga, član 70 jasno navodi da ukoliko rad nekog pogona može izazvati značajne negativne posljedice na području druge države ili entiteta moraju se uključiti i instiucije tog entiteta a stanovništvo informisati i dobiti mogućnost dada svoj komentar.

Lokalitet na kojem je HE “Ulog” izgrađen jedan je od seizmički najaktivnijih i najnestabilnijih u BiH, navode u ACT:
-Vrijeme je za hitnu reakciju! Pozivamo institucije na svim nivoima da ozbiljno shvate prijetnje koje ovaj projekat donosi i preduzmu konkretne korake u zaštiti Neretve i života ljudi koji uz nju žive. Ne smijemo dozvoliti da ovaj projekat postane simbol ekološke i ljudske katastrofe.