Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

opada interes za imunizacijom

Zavod za zdravstvo: U ovom kantonu nema zaraženih koronavirusom

gorazde fena

Direktorica Zavoda za javno zdravstvo dr. Medina Bičo navela je da je u protekloj sedmici na području BPK Goražde izvršenoe 91 laboratorijsko testiranje ali da nije bilo pozitivnih na koronavirus, dok je jedna osoba oporavljena

Epidemiološka situacija na području Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde i dalje je stabilna i nema aktivno zaraženih koronavirusom – podaci su kantonalnog Zavoda za javno zdravstvo. U ovoj ustanovi ističu da opada interes za imunizacijom te da je u protekloj sedmici bilo najmanje vakcinisanih osoba.

Direktorica Zavoda za javno zdravstvo dr. Medina Bičo navela je da je u protekloj sedmici na području BPK Goražde izvršenoe 91 laboratorijsko testiranje ali da nije bilo pozitivnih na koronavirus, dok je jedna osoba oporavljena.

– Testiranja se vrše svakodnevno za potrebe hospitalizacije a pored PCR obavljaju se i antigenska testiranja. Prema našim saznanjima, u zdravstvene ustanove se ne javljaju osobe s respiratornim simptomima sumnjivim na Covid, dok ima onih sa prehladama uobičajenim za ovaj period – kazala je ona.

Naglasila je da sa poboljšanjem epidemiološke situacije opada interes za imunizacijom o čemu svjedoči podatak da su u protekloj sedmici vakcinisane tek četiri osobe, jedna sa drugom i tri sa trećom dozom, što je najmanji broj od početka imunizacije.

– Do sada je prvom dozom na području kantona vakcinisano ukupno 9.431 osoba ili 52,4 posto od ukupnog broja punoljetnih građana, revakcinisano je 8.929 osoba odnosno 49,6 posto dok su treću dozu primile 1.844 osobe. I dalje pozivamo građane, posebno starije životne dobi i hronične bolesnike, kao i ostale koji se do sada nisu vakcinisali, da iskoriste povoljan epidemiološki period da se zaštite. U jesen se prognozira novi, šesti val koronavirusa, a s obzirom da predstoji i sezona godišnjih odmora i povećane cirkulacije ljudi, rizici će biti veći te se imunizacijom oni trebaju svesti na minimum – naglasila je direktorica Zavoda za javno zdravstvo.

Na raspolaganju su vakcine Pfizer i Sinofarm, a distribucija se vrši na mjesečnom nivou od strane federalnog Zavoda za javno zdravstvo. Na području BPK Goražde od početka pandemije oporavljeno je ukupno 3.956 osoba, dok je 127 osoba preminulo – 115 iz Goražda, osam iz Ustikoline i četiri iz Prače.