Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Pobjegao u Hrvatsku

Zatražena smjena Zorana Galića: Nezavisni odbor PSBiH jednoglasno donio zaključak

zoran galic
Foto: hercegovina.info

Tužilaštvo BiH ranije je objavilo da je on pobjegao u Hrvatsku, no nema informacija o tome zašto još nije raspisana potjernica za njim

Nezavisni odbor Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, koji je nadležan, između ostalog, za proceduru pokretanja smjene policijskih rukovodilaca i zamjenika rukovodilaca policijskih tijela BiH, danas je na sjednici u Sarajevu razmatrao aktuelno stanje u Državnoj agenciji za istrage i zaštitu vezano za zamjenika direktora Zorana Galića, koji se tereti za teška krivična djela u vrijeme kada je bio direktor Granične policije BiH.

Odbor je donio zaključak i uputio ga ka Vijeću ministara BiH prema kojem odbjegli zamjenik direktora SIPA Zoran Galić može biti smijenjen ili razriješen dužnosti po vlastitom zahtjevu, piše Oslobođenje.

Tužilaštvo BiH ranije je objavilo da je on pobjegao u Hrvatsku, no nema informacija o tome zašto još nije raspisana potjernica za njim, kao što nema ni onih da li su otkriveni doušnici koji su znali za istragu protiv Galića i dojavili mu tu informaciju.

Podsjetimo, Galić, koji je u bijegu od 8. jula, zatražio je razrješenje s funkcije jer je ostvario pravo na penziju. On je zahtjev za razrješenje dužnosti prije isteka mandata poslao putem svoje pravne zastupnice.

O zahtjevu za smjenu zamjenika direktora Zorana Galića, oglasio se i predsjednik Nezavisnog odbora PSBiH Enes Obralija.

“Na današnjoj sjednici Nezavisni odbor je jednoglasno donio zaključak koji se odnosi na aktuelno stanje zamjenika direktora Državne agencije za istrage i zaštitu gospodina Zorana Galića. Zaključak ja mogu parafrazirati. Otprilike glasi ovako:

Shodno nadležnostima Nezavisnog odbora, u skladu sa zakonom o nadzornim i nezavisnim tijelima policijskih struktura u Bosne i Hercegovine i poslovnikom o radu nezavisnog odbora, Nezavisni odbor je odlučio da predloži smjenu zamjenika direktora državne agencije za istrage i zaštitu prema Vijeću ministara BiH, istovremeno imajući u vidu i njegov lični zahtjev koji je on podnio prema Vijeću ministara za razrješenje sa te pozicije.”