Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Zatražen dugotrajni zatvor za Marića zbog zločina na području Prozora

sud bih tuzilastvo tuziteljstvo

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine zatražilo je u završnoj riječi da Nikola Marić bude osuđen na kaznu dugotrajnog zatvora zbog zločina protiv čovječnosti počinjenog na području Prozora.

Tužiteljica Sanja Jukić je navela da je Tužilaštvo dokazalo postojanje širokog i sistematičnog napada Hrvatskog vijeća odbrane (HVO) i Hrvatske vojske na civilno bošnjačko stanovništvo općine Prozor. Dokazana je, kako je dodala, i veza optuženog s ovim napadom.

– Bošnjaci su nakon pada Prozora pod vlasti HVO-a 22. oktobra 1992. godine hapšeni, protjerani, silovani i ubijani zbog etničke mržnje. Osim iz grada, muslimansko stanovništvo je protjerano i iz više od 18 sela ove općine – istakla je Jukić i dodala da su bez ikakvog razloga civili protivzakonito zatvarani u logore.

Ona je podsjetila da je vještak Amor Mašović naveo da 58, 1 posto tijela ekshumiranih osoba iz ove općine čine žene, djeca i starije osobe ”što je zastrašujući podatak”.

Istakla je da je optuženi lično ubio sedam civila bez ikakvog razloga, a sa drugima protjerao na desetine. Podsjetila je na iskaze svjedoka da je Marić odveo šest ljudi iz Srednjoškolskog centra u Prozoru, od kada im se gubi svaki trag.

– Odveo ih je na mjesto koje je samo njemu znano. Da li je bio svjestan? Tvrdimo da jeste – rekla je ona.

Prema Tužilaštvu, Vijeće bi trebalo da pokloni vjeru iskazima svjedoka koji su govorili o ubistvu starca Đuzela Bečirovića, kao i Zulfe Bečirovića, Omera Selimovića, Muniba Grcića i drugih.

Jukić smatra kako je dokazala da je Marić mučio četiri, premlatio niz osoba, te učestvovao u hapšenju civila iz sela Skrobučani, Paroš, Duge, Lug i Varvare, javio je BIRN.

Odbrana će završnu riječ iznijeti 18. marta.