Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Postupak protiv Aleševića

Zaštićenom svjedoku godina zatvora zbog davanja lažnog iskaza

sud tužilaštvo bih vstv
Foto: Fena

Tokom obrazloženja presude, sutkinja je izjavila da je poslije davanja lažnog iskaza optuženi stupio u kontakt sa suprugom Aleševića i da je tada pristao da se pokrene postupak protiv njega

Sud Bosne i Hercegovine je zaštićenog svjedoka iz predmeta ratnog zločina osudio na godinu zatvora zbog davanja lažnog iskaza u tom postupku.

Svjedok je osuđen zbog davanja lažnog iskaza u postupku protiv Mehmeda Aleševića, ranije osuđenog na pet godina zatvora za ratni zločin protiv civilnog stanovništva na području Bužima, piše Detektor.ba.

Sutkinja Hasija Mašović je kazala da je optuženi u svjedočenju 2016. godine dao lažni iskaz, prilikom čega je Alešević proglašen krivim za dvije tačke optužnice. Sutkinja je pročitala da je optuženi kao zaštićeni svjedok tada izjavio da ga je optuženi Alešević udario nogom u stomak, a da mu je drugoga dana naredio da podigne majicu i da legne na stomak, i da ga je potom udarao palicom po leđima.

Navela je sutkinja da je optuženi osuđen po devet tačaka optužnice, ne samo za dvije zbog kojih je zaštićeni svjedok optužen za davanje lažnog iskaza.

Tokom obrazloženja presude, sutkinja je izjavila da je poslije davanja lažnog iskaza optuženi stupio u kontakt sa suprugom Aleševića i da je tada pristao da se pokrene postupak protiv njega.

“Htio je dati iskaz, jer se nije mogao nositi s tim, rekla je tokom svjedočenja Aleševićeva supruga”, kazala je sutkinja Mašović i navela da je u iskazima optuženi rekao da je lažno svjedočio zbog ostvarivanja materijalne koristi, koju nikad nije dobio, ali da nije spominjao pritiske i prijetnje.

Sud je kao olakšavajuću okolnost cijenio priznanje optuženog i pristanak da se protiv njega vodi postupak zbog lažnog svjedočenja pred Sudom BiH, a zbog zdravstvenog stanja supruge i socijalnih prilika, oslobođen je plaćanja sudskih troškova.

Sutkinja Mašović kazala je na kraju kako se nada da će ovim biti postignuta prevencija za one koji namjeravaju nešto slagati pred sudom, da se ne smiju igrati i lažno svjedočiti pred vijećem.

Prvostepenom presudom iz februara 2022. godine, koju je potvrdilo Apelaciono vijeće, Alešević je proglašen krivim da je s drugim vojnim policajcima nečovječno postupao prema zatočenicima u improvizovanom zatvoru u bivšem hotelu “Radoč” u Bužimu od decembra 1994. do marta 1995. godine. Prema presudi, učestvovao je u teškom zlostavljanju zatvorenika, udarajući ih palicama, nogama i rukama po raznim dijelovima tijela.

Na ovu presudu je dozvoljena žalba Apelacionom vijeću Suda BiH.