Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Zaštićeni svjedok “0-3”: Dječaka Slobodana Stojanovića ubio Osmanović

BiH

elfeta veseli (4)
Elfeta Veseli

Na suđenju za zločin počinjen u Zvorniku, zaštićeni svjedok Odbrane Elfete Veseli kazao je kako je vidio da dječaka srpske nacionalnosti odvode dvojica muškaraca u civilnoj odjeći, nakon čega se začuo pucanj.

O-3, koji je svjedočio videolinkom iz Francuske, izjavio je da su dječaka Slobodana Stojanovića odveli Edin Osmanović zvani Edo i još jedan krupniji muškarac s brkovima, a obojica su bili pripadnici jedinice koju su tada svi zvali “Dizeli”.

– Proveli su dječaka pored mene. Kroz petnaestak minuta, na udaljenosti od oko 60 metara, začuo sam pucanj. Vratili su se bez djeteta. Edo je rekao ovom drugom Brki: “Jesi li vidio kako sam sredio malog?”, a on mu je odgovorio: “Nema veze, jedan Srbin manje”, kazao je “O-3”.

Na upit Mirne Delalić, advokatice Elfete Veseli, da li je optuženu poznavao i viđao tih dana tu, svjedok je odgovorio da je prije i poslije ubistva dječaka dugo nije viđao, kao i da ju je upoznao početkom rata u Zvorniku.

Upitan zašto nikom nije pričao o saznanjima o ubistvu dječaka, svjedok je rekao da od straha nije smio.

– Edo i ti njegovi “Dizeli” pili su nekakve tablete, pušili neke trave, nisu bili normalni. Zato smo ih se svi bojali i zato nisam pričao o tome, kazao je “O-3”.

Zajedno s Veseli, za zločin počinjen u Zvorniku sudi se i Sakibu Haliloviću. Kako stoji u optužnici, Halilović je bio komandant Diverzantskog voda združenih jedinica Liplje-Kamenica, i u zaseoku Bajrići je u ljeto 1992. posmatrao svirepo ubistvo 12-godišnjeg dječaka srpske nacionalnosti Slobodana Stojanovića. Njega je, prema optužnici, zaklala Veseli.

Ispitivanjem ovog svjedoka završen je dokazni postupak Odbrane, a tužitelj Miroslav Janjić najavio je saslušanje još četiri svjedoka u dokazima replike.

Suđenje se nastavlja 2. novembra.