Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

prognoza vremena

Zahlađenje, pljuskovi i olujni udari vjetra: Stiže promjena vremena, trajat će kratko

Kiša u Sarajevu pada od ranog jutra, nastavit će i kroz tjedan
Foto: Armin Durgut/PIXSELL

Danas nakon većinom pretežno sunčanog jutra, oko sredine dana dolazit će do postepeno porasta oblačnosti sa sjevera

U Bosni i Hercegovini danas se očekuje sunčano vrijeme uz malu do umjerenu oblačnost. Poslijepodne naoblačenje sa sjeverozapada, koje krajem dana ili u večernjim satima u centralnim, istočnim i sjevernim područjima Bosne može usloviti kišu i lokalne pljuskove sa grmljavinom. Vjetar slab do umjeren sjeveni i sjeverozapadni.

Jutarnja temperatura zraka od 14 do 20, na jugo do 22, a dnevna od 24 do 30, na jugu do 33 stepena.

U Sarajevu jutro pretežno sunčano uz postepeno naoblačenje. Kiša i pljuskovi se očekuju u večernjim satima. Jutarnja temperatura oko 15, a dnevna oko 28 stepeni.

Promjena vremena

Kako javlja BHMeteo, danas (nedjelja) nakon većinom pretežno sunčanog jutra, oko sredine dana dolazit će do postepeno porasta oblačnosti sa sjevera. Znak da se približava hladna fronta sa sjevera, a sa njom lokalne padavine, pojačan sjeverac i pad temperature.

Prolazne padavine se očekuju uglavnom u poslijepodnevnim i večernjim satima nedjelje. Veći dio Bosne bi trebao dobiti prolazno malo kiše ili pljusak, s tim da lokalno u dijelovima centralne, sjeveroistočne i istočne Bosne može biti u popodnevnim ili večernjim satima lokalno jače kiše ili pljuskova sa grmljavinom.
Zapad, jugozapad Bosne, kao i veći dio Hercegovine uglavnom suhi. Malo kiše samo rijetko moguće u sjevernim i istočnim dijelovima Hercegovine.

U noći na ponedjeljak fronta prolazi uz prestanak padavina i djelimično razvedravanje. Prolaskom fronte pojačat će sjeverni i sjeveroistočni vjetar koji će biti najjači tokom ponedjeljka i kada će širom zemlje puhati povremeno umjeren do na udare jak. U Hercegovini i zapadnim dijelovima Bosne od nedjelje navečer jaka do na udare olujna bura.

Prognoza za naredne dane

U ponedjeljak u Bosni umjereno do pretežno oblačno vrijeme. U centralnim, istočnim i sjevernim područjima Bosne se očekuje kiša ili lokalni pljuskovi. U Hercegovini u jutarnjim satima umjerena naoblaka, a u ostatku dana pretežno sunčano. Vjetar umjeren, povremeno sa jakim udarima, sjeverni i sjeveroistočni. Jutarnja temperatura zraka od 12 do 18, na jugu do 22, a dnevna od 19 do 25, na jugu zemlje do 29 stepeni.

U utorak u Bosni umjereno do pretežno oblačno vrijeme, uz postepeno razvedravanje poslije podne. Ponegdje u centralnim, istočnim i jugoistočnim područjima Bosne su mogući lokalni pljuskovi. U Hercegovini sunčano uz malu do umjerenu oblačnost. Vjetar slab do umjeren sjeverni i sjeveroistočni. U Hercegovini i zapadnim područjima Bosne povremeno jaki udari vjetra. Jutarnja temperatura zraka od 9 do 15, na jugu do 22, a dnevna od 20 do 26, na jugu zemlje do 29 stepeni.

U srijedu sunčano vrijeme uz malu do umjerenu oblačnost. U jutarnjim satima po kotlinama Bosne može biti magle ili niske naoblake. Vjetar slab do umjeren istočni i sjeveroistočni. Jutarnja temperatura zraka od 10 do 16, na jugu do 22, a dnevna od 23 do 29, na jugu zemlje do 33 stepena.

U četvrtak sunčano vrijeme uz malu do umjerenu oblačnost. U jutarnjim satima po kotlinama centralne i istočne Bosne može biti magle. Vjetar slab do umjeren istočni i sjeveroistočni. Jutarnja temperatura zraka od 12 do 18, na jugu do 23, a dnevna od 24 do 30, na jugu zemlje do 33 stepena.