Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

aktuelno

Zahladilo je, evo kakva je trenutno cijena peleta, briketa, ogrjevnog drveta

ogrjev drvo
Foto: Pixsell/Arhiv

Sa ispodprosječnim septembarskim temperaturama nabavka ogrjeva je ponovo postala aktuelna

Potražnja za ogrjevnim drvetom i peletom u Bosni i Hercegovini ove je godine na niskom nivou što zabrinjava proizvošače i distributere. Za sedam mjeseci ove godine plasirano je skoro 50 posto manje robe u odnosu na isti period lani.

Sa ispodprosječnim septembarskim temperaturama nabavka ogrjeva je ponovo postala aktuelna.

Kolika je cijena trenutno na tržištu u BiH

Na najpopularnijoj stranici za kupoprodaju u Bosni i Hercegovini OLX cijene peleta se kreću od 300 do 400 KM po toni, a najveći broj ponuđača tonu peleta nudi po cijeni od oko 350 KM.

Ogrjevno drvo se nudi za cijenu od oko 250 KM po paleti (dimenzija palete 180x100x100) a nude se (hrast, bukva, cer, brijest, jasen…).

Jedan od najvećih domaćih distributera ogrjeva “Drvosječa” u ponudi izdvaja pelet ENplus A2 pelet po cijeni od 367 KM po toni, i bukov briket od 279 KM po toni. Orgjevno drvo nude u većoj i manjoj paleti po cijenama od 264 ili 133 KM po paleti.

Cijene su otprilike na nivou prošlogodišnjih, koje su nakon onih “pandemijskih” ipak koliko-toliko prihvatljive.

Cijene ogrjeva u Brčkom niže za 10 maraka po jednom metru

Na području Brčko distrikta BiH cijena ogrjevnih drva i drvnih sortimenata niža je za najmanje 10 KM po kubnom metru u odnosu na godinu ranije, saopštili su prodavači ogrjeva.

S druge strane, za krajnje potrošače, odnosno građane, cijene su previsoke u odnosu na njihova primanja.

Predstavnik firme koja prodaje iscijepano ogrjevno drvo u Brčkom Mladen Đukić kazao je kako je ove godine potražnja manja u odnosu na ponudu te se za jedna kubik ogrjevnog drveta od bukve ili graba mora izdvojiti 130 KM, dok je hrast jeftiniji za deset maraka.

Prema njegovim riječima, svoje proizvode uglavnom prodaju lokalnom stanovništvu, a sirovine nabavljaju u Brčkom i okruženju.

Također, kako navodi, cijena peleta ove godine nešto je povoljnija te se u Brčkom može zasad naći po cijeni od 340 KM za jednu tonu.